Itärajan yli viime syksynä tulleista turvapaikanhakijoista on tehty Suomelle jo noin sata takaisinottopyyntöä Euroopasta, kertoo Uutissuomalainen.
– Esimerkiksi syyrialaisia on siirtynyt Suomesta Saksaan hakemaan kansainvälistä suojelua. Kun Saksassa tehty sormenjälkivertailu osoittaa, että henkilö on jo jättänyt hakemuksen Suomessa, silloin Saksasta lähetetään takaisinottopyyntö Suomeen, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön aluevastaava Juha Similä Uutissuomalaiselle.
Takaisinottopyynnöt perustuvat EU:n Dublinin sopimukseen, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä maassa, joka voi olla toinen EU-valtio, Norja, Islanti, Sveitsi tai Liechtenstein.
Vastuu hakemuksesta kuuluu pääsääntöisesti sille maalle, josta henkilö on ensimmäisenä hakenut turvapaikkaa.
Takaisinottopyyntöjen määrä on kaksinkertaistunut tammikuun lopusta, jolloin Maahanmuuttovirasto kertoi, että EU-maista oli tullut 50 takaisinottopyyntöä.
Similän mukaan elokuun alun jälkeen itärajalla jätetyistä noin 1300 turvapaikkahakemuksesta on tehty 238 päätöstä, joista yksikään ei ole myönteinen. Kielteisiä päätöksiä on 71 ja raukeamispäätöksiä 165.
Raukeamispäätöksistä valtaosa on tapauksia, joissa turvapaikanhakija on kadonnut vastaanottokeskuksesta. Moni kadonnut on jatkanut matkaa Suomesta muualle EU-alueelle.
Similän mukaan iso osa kadonneista ei ole vielä hakenut turvapaikkaa muualta Euroopasta, sillä vastaanottokeskuksista kadonneita on kaikkiaan 229. Sen vuoksi takaisinottopyyntöjä on todennäköisesti tulossa vielä lisää.
Similän mukaan ensimmäisiä myönteisiä päätöksiä itärajan yli tulleille turvapaikanhakijoille voi tulla jo loppukeväästä, sillä tulevina viikkoina turvapaikkatutkintaa päästään tekemään muillekin kuin priorisoidusti käsitellyille hakemuksille.
Suurin osa itärajan yli tulleista turvapaikanhakijoista on Syyrian, Somalian tai Jemenin kansalaisia. Näiden maiden kansalaisista suurin osa on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen Suomessa viime vuosina.