Verkkouutiset

Marja-alalle on tullut tänä kesänä edellisvuosilta tuttujen yritysten lisäksi uusia yrityksiä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

USU: Ulkomaalaiset marjanpoimijat siirtyneet Itä-Suomeen

Ulkomaalaisia luonnonmarjojen poimijoita on siirtynyt lähiaikoina Kainuusta Itä-Suomeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oulun poliisin mukaan viime viikon valvontatarkastukset Kainuussa peruttiin, kun tuli tieto poimijoiden siirtymisestä Itä-Suomeen, kertoo Uutissuomalainen.

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtajan Markku Raution mukaan virastolla on tiedossa noin 500 poimijan saapuminen tukikohtiin Itä-Suomen alueelle.

– Tarkastettavia tukikohtia on ainakin puolenkymmentä.

Raution mukaan valvontoja tehdään tällä ja ensi viikolla Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Aluehallintovirasto valvoo luonnonmarja-alan yritysten toimintaa joka kesä ulkomaalaisten poimijoiden oikeuksien turvaamiseksi.

Raution mukaan valvonta on haastavaa, sillä tukikohdassa voi olla tänä kesänä jopa kolmenlaisia poimijoita: työsuhteessa olevia, marjalain mukaan toimivia sekä itsensä työllistäjiä, jotka poimivat jokaisenoikeudella.

– Jos samassa tukikohdassa on useampia toimijoita ja useampia kansalaisuuksia, se tarkoittaa, että melkein jokaisen ihmisen tilanne on selvitettävä erikseen. Se on työlästä, hän sanoo.

Marja-alaa edustavan Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen arvioi Uutissuomalaiselle elokuun lopussa, että Suomeen oli saapunut tänä vuonna noin 750 thaimaalaista poimijaa työluvalla. Sen lisäksi yritykset ovat rekrytoineet poimijoiksi jopa satoja muiden maiden kansalaisia, etenkin ukrainalaisia.

Raution mukaan muualla maassa tehdyissä valvontaiskuissa on käynyt ilmi, että poimijoiden joukossa on tänä vuonna monen eri maan kansalaisia.

– Poimijoita on muun muassa Virosta, Saksasta, Bulgariasta, Albaniasta, Myanmarista, Sri Lankasta, Kirgisiasta, Intiasta, Nepalista ja Pakistanista. Heistä valtaosa asuu jo valmiiksi Suomessa.

Suomessa jo valmiiksi oleskelevat ulkomaalaiset saavat poimia marjoja jokaisenoikeudella ja myydä marjat kenelle itse haluavat.

– Toki he ovat myös voineet tehdä sopimuksen jonkin yrityksen kanssa, että he saavat majoituksen ja ruoan sekä myyvät marjat yritykselle. Silloin he toimivat marjalain nojalla.

Raution mukaan marja-alalle on tullut tänä kesänä edellisvuosilta tuttujen yritysten lisäksi uusia yrityksiä.

Hänen mukaansa myös yrityksillä, joiden johtoa tai entistä johtoa on syytteessä ihmiskaupasta, on poimijoita Itä-Suomessa.

– Mielenkiinnolla katsomme valvonnassa, onko tilanne parantunut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)