Suomen peruskouluissa jäi viime vuonna luokalle eniten oppilaita yli kymmeneen vuoteen, uutisoi Uutissuomalainen.
Viime vuonna luokalle jäi 1 873 oppilasta. Asia selviää Tilastokeskuksen tilastoista. Viimeisten 24 vuoden ajan luokalle jääneiden määrän trendi on ollut pääsääntöisesti laskeva.
Opetushallituksen opetusneuvos Riia Palmqvistin mukaan kasvuun voivat vaikuttaa perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerien täsmentyminen, korona-ajan pitkät jäljet sekä oppivelvollisuuden pidentyminen.
Arviointiin liittyvät asiat ovat myös viime vuosina olleet paljon esillä julkisuudessa. On esitetty huolia siitä, että osa lapsista pääsee seuraavalle luokalle liian puutteellisin tiedoin.
– Arviointiin on ehkä alettu suhtautua kouluissa aiempaa vakavammin. On havahduttu siihen, että oppilaan on osattava tietyt asiat, jotta hänet voi päästää eteenpäin koulupolulla, Palmqvist kommentoi Uutissuomalaiselle.
Vuonna 2021 nähtiin koko 2000-luvun pohjalukemat, kun luokalle jääneitä oli vain 1 359.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ arvioi lisäksi, että yksi tekijä kasvun taustalla voivat olla heikentyneet oppimistulokset, joista Pisa ja kansalliset arvioinnit ovat kertoneet jo pidempään.
– Aiempaa useammin oppilas ei ole saavuttanut perusopetuksen tavoitteita, jolloin häntä ei voida siirtää seuraavalle luokalle, koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen tiivistää.
Kolmanneksi mahdolliseksi syyksi luokalle jääneiden määrän kasvuun asiantuntijat nostavat oppivelvollisuuden pidentämisen 18 ikävuoteen.