EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulleiden sairaanhoitajien määrä kasvoi selvästi viime vuonna, vaikka määrät ovat edelleen melko pieniä. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira myönsi vuonna 2024 ammattioikeudet 58:lle EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulleelle sairaanhoitajalle. Määrä on yli kaksinkertaistunut edellisvuodesta, jolloin ammattioikeudet sai vain 25 sairaanhoitajaa. Myös aiemmin EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta laillistettujen sairaanhoitajien määrä on ollut vähäinen: vain noin 16–29 ammattioikeutta vuosittain.
Ryhmäpäällikkö Kaisa Saukko Valvirasta pitää EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulleiden laillistettujen sairaanhoitajien määrän kasvun syynä erityisesti vuosina 2024–2025 toteutettavia Sairaanhoitajan laillistaminen Suomessa (Saila) -hankkeita. Hankkeissa on luotu ulkomailta tulleille sairaanhoitajille pätevöitymismalli ammattikorkeakouluissa.
Saukon mukaan eniten EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevia sairaanhoitajia saapuu tällä hetkellä Filippiineiltä, Nepalista, Intiasta ja Venäjältä.
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri sanoo, että Tehy ei vastusta kansainvälistä rekrytointia. Ulkomailta rekrytointiin liittyy hänen mukaansa kuitenkin useita epäkohtia ja riskejä.
– Ulkomailta rekrytoinneista annetaan usein siloteltu kuva. Tosiasiassa työnantajien on hirveän vaikea valvoa rekrytointeja, koska välissä on niin monenlaisia firmoja. Ei voi olla varma, ettei rekrytoitavilta esimerkiksi Filippiineillä vaadittaisi mitään laittomia välitysmaksuja, Okkeri toteaa USU:lle.