Hyvinvointialueista 14 ilmoitti Uutissuomalaiselle, että tavoitteena on taata jatkossakin asukkaille kiireettömään hoitoon pääsy mahdollisimman nopeasti eli viimeistään kahdessa viikossa.
Nykyisestä hoitotakuusta pyrkivät pitämään kiinni Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Vantaan ja Keravan, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kainuun, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Lapin ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet.
– Hoitotakuun pitkittämisestä on käytännössä vaikea saada kustannussäästöjä lyhyellä tai pitkällä aikavälillä, toteaa Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen.
Satakunnassa ja Kanta-Hämeessä arvioidaan, että hoitoon pääsy olisi heikkenemässä. Myös Helsingin kaupunki ilmoitti, että tavoitteena on taata kiireetön hoitoon pääsy vasta 30 vuorokaudessa.
Kolmelta alueelta eli Keski-Uudeltamaalta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Pohjois-Karjalasta vastattiin, että päätökset ensi vuoden palvelulupauksista tehdään talousarviokäsittelyn yhteydessä.
– Mikäli hoitoon pääsy säilytetään nykyisessä 14 vuorokaudessa, se tarkoittaa valtionrahoitusleikkauksen eli noin kolmen miljoonan euron lisäsäästöjen etsimistä muualta, toteaa hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta Uutissuomalaiselle.
Yksi alue ei ottanut asiaan selkeää kantaa.
Kyselyyn vastasi 21 hyvinvointialueesta 20 sekä Helsingin kaupunki. Ensi vuoden alusta alkaen kiireettömään hoitoon on päästävä vasta kolmessa kuukaudessa nykyisen 14 vuorokauden sijaan.