Suojelupoliisi toteaa vuosikirjassaan ykskantaan Venäjän toiminnan olevan Suomen merkittävin kansallisen turvallisuuden uhka. Lähitulevaisuudessa itänaapurin huomio on kuitenkin muualla kuin Suomessa.
– Suomi joutuu opettelemaan elämistä uudenlaisessa tilanteessa, jossa heikot suhteet Venäjän kanssa ovat normaali tila. Syy kehnoille suhteille on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja pyrkimykset lietsoa eripuraa Euroopassa. Venäjä itse pyrkii tulkitsemaan Suomen Nato-jäsenyyden ja osallistumisen länsimaiden yhteisiin pakotteisiin Suomen yksipuolisena päätöksenä heikentää suhteita, Supon tänään julkaistussa vuosikirjassa todetaan.
Viranomaisen mukaan Suomessa on totuteltava Venäjän vaikuttamiseen. Sen ennustetaan olevan jatkossa aktiivisempaa kuin mihin ennen Ukrainan sotaa on totuttu. Esimerkkeinä mainitaan avoin tyytymättömyyden viestiminen Suomen Pietarin-konsulaatin sulkemalla ja itärajan toiminta.
Vuosikirjassa muistutetaan, ettei Venäjä ole kuitenkaan sellainen ”kaikkivoipa vaikuttaja” kuin julkisessa keskustelussa joskus annetaan ymmärtää.
– Venäjä usein toimii ja katsoo sitten, mitä tapahtuu. Venäjä ei myöskään aina ymmärrä länsimaisia yhteiskuntia, minkä vuoksi siltä jää helppoja vaikuttamisen paikkoja käyttämättä. Venäjä ei usein osaa ennakoida länsimaiden reaktioita kovin hyvin.
Supo varoittaa, ettei Venäjän vaikuttamista kannata silti väheksyä.
– Venäjä on varsin taitava tarttumaan tilaisuuksiin ja kääntämään niitä itselleen eduksi. Venäjä saattaa usein lähes vahingossa onnistua noukkimaan itselleen hyödyn murusia. Usein Venäjälle riittää, että se saa aikaan epävarmuutta ja hämmennystä.
Moskovan haluaa Supon mukaan vaikuttaa erityisesti päätöksentekoon ohjaamalla sitä haluttuun suuntaan tai esimerkiksi pyrkimällä rajoittamaan valtiojohdon kykyä tehdä päätöksiä. Tasoja on monta.
– Joskus tavoitteena on viestin antaminen tai pelotteen luominen. Toisessa ääripäässä on kansallisen turvallisuuden merkittävä ja konkreettinen heikentäminen.
Suomi on viranomaisen mukaan toistaiseksi ollut pitkälti ”viestien antamisen ja pelotteen luomisen päädyssä”.