Kiinan valtiollinen karttatoimisto on julkaissut maan uudet viralliset standardikartat vuodelle 2023. Niissä kuvataan tietyt kiistellyt alueet osaksi Kiinan kansantasavaltaa, kuten Amurilla sijaitseva Venäjälle osittain kuuluva Iso-Ussurinsaari (Bolshoi Ussurijsk), kertoo venäläinen uutissivusto RBK.
Venäjä ja Kiina ovat kiistelleet kyseistä saaresta jo vuodesta 1860 lähtien. Tuolloin silloisten keisarikuntien väliseksi rajaksi määrättiin Amur. Neuvostoliitto kuitenkin anasti Ison-Ussurinsaaren 1920- ja 1930-luvuilla vedoten alueen ”suojelutarpeeseen” Kiinan ollessa Japanin-vastaisen sodan ja sisäisen kaaoksen heikentämä. Alue jäi Venäjän federaation haltuun Neuvostoliiton hajottua.
Vuonna 2004 Vladimir Putin päätti siirtää Ison-Ussurin länsiosan ja viereisen Tarabarovin saaren Kiinalle. Neljä vuotta myöhemmin maiden parlamentit hyväksyivät aluejaon. Nyt kuitenkin koko alue Amuriin asti on merkitty kuuluvan kokonaan Kiinalle. Karttojen esipuheissa aluetta kuvataan erikseen Kiinan itäisimpänä paikkana.
Kiina on vaatinut saarta itselleen vuodesta 1964 asti ja rajakiistat Neuvostoliiton kanssa yltyivät vuonna 1969 sotilaalliseksi yhteenotoksi, joka tunnetaan Ussurin rajavälikohtauksena.
Julkaistujen karttojen liitteessä vielä mainitaan erikseen, että kartta myötäilee Kiinan virallista kantaa kotimaan ja ulkomaiden rajoista. Karttoja voidaan käyttää uutisissa, kirjoissa, mainonnassa ja viitekarttana, kertoo Kiinan karttatoimisto.
Kartoissa on myös merkitty Intian koillisin osavaltio Arunachal Pradesch ja Aksaichinin raja-alue osaksi Kiinaa. Tämän johdosta Intian ulkoministeriö on diplomaattisia reittejä pitkin esittänyt virallisen protestinsa Kiinalle.
Intia myös ilmoitti, että Kiinan uudella virallisella standardikartalla tulee olemaan kielteinen vaikutus rajakiistojen ratkaisemiseen. Maat kävivät aseellisen rajayhteenoton vuonna 1962.
Virallinen Venäjä on sen sijaan ollut hiljaa. RBK on kysynyt Venäjän ulkoministeriöltä kantaa Kiinan uudesta standardikartasta, mutta ei ole saanut vieläkään vastausta.