Muistisairaudet ovat eteneviä aivoja rappeuttavia, muistia sekä muita mielen toimintoja heikentäviä sairauksia. Alzheimerin tauti kattaa näistä valtaosan.
Seuraavaksi yleisin on verisuoniperäinen muistisairaus. Ne esiintyvät ikäihmisellä usein yhtäaikaisesti. Dementialla tarkoitetaan vaikea-asteiseksi edennyttä muistisairautta.
Arvioiden mukaan vain noin kymmenesosa lievää muistisairautta sairastavista on nykyisellään diagnosoitu ja hoidon piirissä. Kaikista muistisairaista alle puolella on diagnoosi ja vain noin viidesosalla on asianmukainen lääkehoito.
– Alkavassa muistisairaudessa uusien asioiden oppiminen on vaikeampaa ja asioiden mieleen painaminen tai palauttaminen on työläämpää. Unohtelet tapaamisia ja tuttujen nimiä. Hukkaat tavaroita, ja muistioire haittaa töitä tai arkiaskareita. Tavallista on myös päättely- ja ongelmanratkaisukyvyn sekä käsitteellisen ajattelun heikkeneminen, esimerkiksi taloudellisten asioiden hoitamisen vaikeus, kertoo lääketieteen tohtori Vesa Savander Diacor Leppävaarasta.
Usein myös mielialamuutokset, ahdistuneisuus ja apaattisuus ilmaantuvat yhdessä lähimuistin heikkenemisen kanssa.