Verkkouutiset

Palvelun tekemä analyysi kertoo, miten paljon ja mihin sivu kuluttaa dataa ja millainen sen datamäärä on muihin verkkosivuihin verrattuna. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Uusi palvelu kertoo, millainen datasyöppö verkkosivusi on

Mitä enemmän verkkosivulla on dataa, sitä enemmän se nielee energiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aalto-yliopiston tutkijat kehittivät helppokäyttöisen palvelun, jolla voi analysoida minkä tahansa verkkosivun datamäärän ja saada parannusehdotuksia sivujen kehittämiseen.

Palvelun tekemä analyysi kertoo, miten paljon ja mihin sivu kuluttaa dataa ja millainen sen datamäärä on muihin verkkosivuihin verrattuna.

Hurjimpien ennusteiden mukaan ICT-alan osuus maailman energiankulutuksesta kasvaa jopa reiluun viidennekseen jo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Yksi syistä on verkkosivujen määrän ja koon huima kasvu. Kymmenen viime vuoden aikana verkkosivujen koko on maailmanlaajuisesti kolminkertaistunut ja mobiilisivujen peräti kymmenkertaistunut.

Kehitystä seurannut Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner päätti kollegoineen tarttua toimeen. He kehittivät verkkosivujen analysaattorin, joka kertoo minkä tahansa verkkosivun käyttämän datamäärän, mihin sivu dataa kuluttaa ja miten sivusta saisi datapihimmän ja siten vähemmän energiaa kuluttavan.

Kyseessä on yksi ensimmäisistä sivun rakenteen heikkouksia kestävyyden kannalta analysoivista palveluista. Palvelu on julkaistu osoitteessa https://greenpages.aalto.fi.

– Keskeisin viesti on, että sisältöä ei välttämättä tarvitse poistaa, jos sitä vain tuottaa viisaammin. Toivomme, että työkalu auttaa osaltaan tekemään ICT-alasta kestävämmän ja edistää vihreää koodia, Manner sanoo.

Analysaattorityökalulla tehdyt haut ja tulokset jaetaan open data -periaatteen mukaisesti pilvipalvelussa. Tämä avoin data päivittyy sitä mukaan, kun palvelulla tutkitaan eri sivuja.

Palvelun toteuttanut tutkimusapulainen Aleksi Saarinen kertoo, että palvelun käyttäjästä ei tallenneta mitään tietoa. Jaettu data sisältää verkkosivun osoitteen ja sen teknisen rakenteen eli ne ovat samoja, mitä palvelu näyttää käyttäjälle.

– Avoimen datan avulla tutkijat ja asiasta kiinnostuneet kansalaiset voivat tutkia verkkosivujen rakenteita ja löytää mielenkiintoisia tuloksia ja ilmiöitä. Pitkällä aikavälillä voidaan seurata trendejä ja nähdä, mihin suuntaan verkkosivut- ja palvelut kehittyvät, hän sanoo.

Manner kollegoineen jatkaa työkalun kehittämistä. He aikovat myös perehtyä tarkemmin analysaattorin tuomaan tietoon siitä, miten verkkosivuja toteutetaan ja mistä nämä raskaasti dataa siirtävät ratkaisut juontavat.

– Usein syy heikkoihin teknisiin ratkaisuihin ovat kiire ja tietämättömyys. Ei kukaan tahallaan tee huonoja ratkaisuja. Mutta taustalla voi olla myös toistuva vika esimerkiksi suunnittelumalleissa tai käytetyissä työkaluissa, Manner kertoo.

Datapihejä verkkosivuja suunnitteleville Mannerilla on kolme yksinkertaista muistisääntöä.

1. Kuvissa käytetyt tiedostomuodot kannattaisi päivittää uusimpiin ja kevyempiin kuvaformaatteihin, jolloin säästyy paljon dataa.

2. Kuvien resoluutioiden pitäisi vastata käyttäjien laitteita, sillä on turha lähettää laitteelle kuvaa, jota ei voi näyttää täydellä resoluutiolla. Sivuille pitäisi laittaa sellaisia kuvia ja resoluutioita, joita oikeasti käytetään.

3. Mobiililaitteille verkkosivut voisi miettiä kevyemmiksi, sillä laitteiden ruudut ovat pieniä, ne toimivat akuilla ja yleensä mobiilidatan kautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)