Venäjällä on virinnyt uusi protestiliike, joka vaatii rotaatioiden järjestämistä liikekannallepanossa sotaan määrätyille. Asiantuntijan mukaan aihe on varsin hankala niin Vladimir Putinin Kremlille kuin kansallismielisille piireillekin.
Asiasta kerrotaan Venäjä-asiantuntija, politiikan tutkija Tatjana Stanovajan R.Politik-analyysipalvelun tuoreessa julkaisussa.
”Tie kotiin” -nimisessä Telegram-ryhmässä kokoontuvat tuhannet mobilisoitujen sotilaiden läheiset luovuttivat viikko sitten tiistaina vetoomuksen Venäjän kommunistisen puolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganoville puolueen vuotuisessa tapahtumassa Moskovassa.
Liike ei toistaiseksi ole vielä kasvanut kovinkaan suureksi. Tatjana Stanovajan mukaan sen alaisuuteen on kuitenkin perustettu jo alueellisia ryhmiä. Liikkeen kerrotaan myös suunnittelevan säännöllisiä mielenilmauksia. Tie kotiin -ryhmä on lisäksi lähettänyt kirjeitä Venäjän duuman jäsenille, presidentinhallinnolle ja puolustusministeriölle.
Ryhmässä kerrottiin esimerkiksi tänään Krasnojarskin alueella suunnitellusta ”päättymättömän mobilisaation” vastaisesta mielenosoituksesta, jonka paikalliset viranomaiset olivat estäneet koronarajoituksiin viitaten. Päivityksessä sadatellaan, että muita joukkotapahtumia kuitenkin sallittiin samaan aikaan, ja kehotetaan kirjoittamaan asiasta paikallishallinnolle. Kirjoituksessa pelataan myös isänmaallinen kortti.
– Meidän miehemme puolustavat maata, [päätöksessä] on kyse selvästä epäkunnioituksesta sotilaita kohtaan.
Tatjana Stanovaja huomauttaa liikkeen aktiivien karttavan toimittajia.
– Monet [jäsenistä] näyttävät suhtautuvan myönteisesti sotaan ja Putiniin ja omaavan patrioottisen asenteen – osaksi aidosta uskosta asiaan ja osaksi välttääkseen seuraukset aktivismistaan, asiantuntija toteaa.
Moni omainen huolii Stanovajan mukaan, että asian politisoiminen voisi jopa vaarantaa heidän sotivien läheistensä hengen rintamalla.
R.Politikin lähteiden mukaan sotilaiden rotaatiot ovat arka aihe Kremlille ja sodan kannattajille.
– Puolustusministeriö on varovainen ja suosii joukkojen kasvattamista aina kuin se on mahdollista ja niiden pitämistä rintamalla. Putin taas viivyttelee päätösten tekemisen kanssa ja pitää mobilisoidut joukot Ukrainassa uuden liikekannallepanon aallon välttämiseksi.
Stanovaja huomauttaa, että uusi liikekannallepano on juuri se, mitä Kreml pyrkii välttämään tulevien presidentinvaalien alla. Venäjältä tihkuneiden tietojen mukaan sotaa tullaan pitämään Putinin ”kampanjassa” esillä niin vähän kuin suinkin mahdollista.
Toistaiseksi protestiliike ei vielä näytä hetkauttavan Moskovaa.
– Tyytymättömien omaisten määrä on verrattain pieni ja useimmat eivät vastusta hallitusta. Mikäli mielenosoitukset kuitenkin jatkuvat, on todennäköistä, että Kreml pyrkii tekemään kompromisseja ja hoitamaan asiat naisten kanssa suoraan kahdenvälisesti, Tatjana Stanovaja arvioi.
Hän pitää mahdollisena, että asia otetaan esiin myös joulukuussa järjestettävässä Putinin Suora linja -keskustelutilaisuudessa, jossa diktaattori ottaa vastaan ”kansalaisten kysymyksiä” puhelimitse. Spontaanina markkinoidun tapahtuman koreografia on todellisuudessa suunniteltu tarkoin.