Älypuhelimiin on kehitetty ladattava Kilpi-sovellus, joka tunnistaa ja estää ei-toivotut yhteydenotot, digihuijaukset ja roskapostin. Kilpi suojaa esimerkiksi tietojen ja tunnusten kalastelulta.
Kilpeä on ladattu jo yli 50000 kertaa. Sen on kehittänyt Suomen Telemarkkinointiliitto ry, joka keräsi Kilven tietokannasta viime aikoina paljon toistuneet huijaukset.
Merkittävää kasvua sovelluksessa on viime aikoina havaittu rahapelien markkinointiviesteissä, erityisesti tekstiviesteissä ja sähköposteissa. Jääkiekon MM-kisat ovat myös lisänneet viestien ja tarjousten määrää.
– Osa näistä viesteistä saattaa olla myös huijauksia, joten on syytä olla tarkkana. Lisäksi muiden kuin Veikkaus Oy:n rahapelien markkinointi on kiellettyä Suomessa, sanoo Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n Arto Isokoski tiedotteessa.
Pankkien nimissä tulee edelleen paljon huijausviestejä. Usein pankkien, kuten Danske Bank, OP ja Säästöpankki, nimissä lähetetään huijausviestejä, joissa pyydetään esimerkiksi päivittämään vanhentunut tunnistustapa.
Nämä ovat tietojenkalasteluviestejä, joilla pyritään saamaan vastaanottajalta pankkitunnukset, eikä viestien linkkejä kannata missään nimessä klikata. Huijausviestit ovat usein hyvin lyhyitä, kuten ”Sähköpostilaatikossanne on tärkeä viesti. Nähdäksesi tämän viestin, ole hyvä ja klikkaa alla olevaa linkkiä.”
Myös OmaVero-huijaukset ovat yleistyneet. Näissä viesteissä saatetaan käyttää huonosti muotoiltua tai osittain muulla kuin suomen kielellä kirjoitettua tekstiä, mikä helpottaa niiden hujaukseksi tunnistamista. Veroasioissa on hyvä kirjoittaa itse oikea osoite selaimen osoiteriville.
Kilpi-sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Sen jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä.
Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti, ja siitä on olemassa sekä ilmais- että maksullinen versio.