Potsdamin ilmastotutkimusinstituutin (PIK) tutkijan Marlene Kretschmerin mukaan Arktiksen lämpeneminen johtaa niin sanotun napapyörteen heikkenemiseen.
Napapyörre on talvisin napa-alueiden läheisyyteen muodostuva matalapaineen alue, jossa ilmamassat pyörivät pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään.
Bulletin of the American Meteorological Societyssä julkaistun tutkimuksen mukaan heikot napapyörteet ovat olleet syynä Euraasian alueen kylmille talville.
Kylmimmät ilmamassat ovat napapyörteessä vangittuina Pohjoisnavan alueelle korkealle stratosfääriin.
– Havaitsimme, että napapyörteessä on tapahtunut muutos pysyvämpään heikkenemiseen. Se sallii kylmän ilman poistumisen Arktiksen alueelta ja uhkaa Venäjää sekä Eurooppaa äärimmäisillä kylmyyksillä, Kretschmer sanoo Focusille.
Napapyörteen heikkenemisen syynä on Pohjoisen jäämeren jääpeitteen hiipuminen. Jääpeite toimii eristeenä, joka pitää suhteellisen lämpimän meriveden ja siihen nähden hyvin kylmän ilman erillään. Ilman jääpeitettä merivesi pääsee lämmittämään alimpia ilmamassoja. Tämä vaikutus ulottuu stratosfääriin saakka ja sotkee napa-alueen ilmastojärjestelmän.
Jäiden hiipuminen Pohjoisnavalla on kiihtynyt vuodesta 2005 saakka. Pohjoisen jäämeren ilma on lämmennyt peräti viidellä celcius-asteella.
Tämä on vaikuttanut pohjoisessa koettuihin ennätystalviin. Vuonna 2012 koettiin Venäjällä kylmin talvi yli 70 vuoteen. Kaksi vuotta myöhemmin Pohjois-Amerikassa koettiin ennätyskylmyyttä. Tammikuussa 2016 ennätyskylmä talvi osui Skandinaviaan.