Moskovan Kreml. / PIXABAY

Uusi projekti käynnistyy: Näin Venäjän temppuja Suomea kohtaan selvitetään

Hankkeen yhteiskunnallisena tavoitteena on lisätä kiinnostusta menneisyydenhallintaan liittyviä kysymyksiä kohtaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petteri Orpon hallitusohjelmassa linjataan, että hallitus tilaa ulkopuolisen tutkimuksen Venäjän laaja-alaisesta vaikuttamisesta Suomeen 2000-luvulla. Nyt valtioneuvosto on valinnut hankkeen toteuttajaksi Ulkopoliittisen instituutin johtaman työryhmän. Hankkeesta vastaa johtava tutkija Sinikukka Saari. Hankkeeseen osallistuu tutkijoita myös Aleksanteri-instituutista sekä Helsingin ja Tampereen yliopistoista.

Valtioneuvoston kanslian päätösasiakirjasta käy ilmi, että Ulkopoliittisen instituutin hakemuksessa oli määritelty temaattisesti muodostetut neljä työpakettia, jotka kukin keskittyvät vähintään yhteen ja korkeintaan kolmeen tapaustutkimukseen.

Ulkopoliittisien instituutin hankehakemuksen julkisen osion mukaan tutkimuksen lähdeaineistona käytetään taustakeskusteluita, julkisia asiakirjoja ja hallinnon julkaisuja, muistelmakirjallisuutta, medialähteitä ja tutkimuskirjallisuutta. Hankkeessa toteutettavien tapaustutkimusten primaarilähteisiin lukeutuvat kattavat haastattelut, jotka kootaan ja analysoidaan systemaattisesti. Haastateltavat ovat pääasiassa henkilöitä, jotka ovat osallistuneet keskeisellä tavalla tai seuranneet läheltä Venäjän vaikuttamisoperaation torjuntaa tai päätöksentekoa sen ympärillä.

Haastateltavat ovat taustaltaan diplomaatteja, muita viranomaisia, poliittisia päätöksentekijöitä, sotilaita, kansalaisjärjestöjen tai median edustajia.

– Tutkimus tuottaa lisäarvoa suomalaiseen julkiseen ja asiantuntijakeskusteluun koskien suomettumista ja jälkisuomettumista tuottamalla kiihkotonta, tutkimukseen perustuvaa analyysia aiheesta. Tätä tavoitetta palvelee projektin loppuraportti ja siihen liittyvät julkiset keskustelutilaisuudet ja mahdolliset suljetummat kuulemiset viranomaisten parissa, hankehakemuksessa kuvaillaan.

Tutkimusryhmä toivoo projektin myös herättävän laajempaa kansallista ja eurooppalaista keskustelua Venäjän vaikuttamisen väylistä sekä keinoista sekä tavoista tunnistaa ja torjua Venäjän ja muiden toimijoiden laaja-alaista vaikuttamista Euroopassa. Hakemuksessa kuvaillaan myös, että hankkeen yhteiskunnallisena tavoitteena on myös tehdä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvää tutkimusta kansalaisille lähestyttävämmäksi ja lisätä kiinnostusta ulko- ja turvallisuuspoliittisia sekä menneisyydenhallintaan liittyviä kysymyksiä kohtaan.

Hankkeeseen osallistuvat hakemuksen mukaan Ulkopoliittisesta instituutista dosentti ja vanhempi tutkija Jussi Lassila, ohjelmajohtaja Harri Mikkola, vanhempi tutkija Matti Pesu, asiantuntija Anu Ruokamo, tutkijatohtori Kristiina Silvan, vanhempi tutkija Margarita Zavadskaya, sekä hankevastaava, johtava tutkija Sinikukka Saari.

Aleksanteri-instituutista hankkeeseen osallistuvat Maanpuolustuskorkeakoulun ja instituutin yhteisellä apulaisprofessuurilla työskentelevä Katri Pynnöniemi, professori Veli-Pekka Tynkkynen sekä vielä nimeämätön tutkimusavustaja.

Tampereen yliopistosta mukana on professori Tuomas Forsberg ja Helsingin yliopistosta professori Juhana Aunesluoma. Myös molemmat yliopistot tuovat hankkeeseen kukin yhden tutkimusavustajan.

Hankkeelle on varattu VNK:ssa 320 000 euron määräraha. Ulkopoliittisen instituutin hakemuksessa hankkeen budjetiksi on arvioitu vajaat 307 000 euroa. Hankkeen kesto on yksi vuosi. Valinta astuu virallisesti voimaan, kun sopimus toimeksiannosta on allekirjoitettu. Tämä on mahdollista aikaisintaan maanantaina 23. joulukuuta.

Muita hakijoita olivat Itä-Suomen yliopisto ja Pekka Kallioniemen johtama Soup Central.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)