Aluevaalit olivat kolmen perinteisen puolueen voitto. Kokoomus, sosiaalidemokraatit ja keskusta jättivät muut kauas taakseen. Eduskuntavaaleissa puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Sanna Marin (sd.) ja jopa Annika Saarikko (kesk.) haaveilevat pääministerin tehtävästä.
Vaaleissa tapahtui isojako. Aluevaltuustoja hallitsee kolme suurta puoluetta. Politiikan keskikasti katosi, kun keskusta menestyi, perussuomalaiset putosi noin 11 prosenttiin ja vihreiden suosio liukui selvästi alle kymmenen prosentin.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ennen sen hyväksymistä jyrkästi arvostellut kokoomus otti toisen vaalivoittonsa lyhyessä ajassa. Puolue oli ykkönen myös kesäkuun kuntavaaleissa.
Kaksi päänahkaa vuodessa pelastaa Petteri Orpon. Hänet valitaan uudestaan puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa ilman soraääniä, vaikka kokous pidetään Kalajoen hiekkasärkillä. Puheet Antti Häkkäsen ja Elina Valtosen ehdokkuudesta hiipuivat jo kuntavaaleissa.
Kokoomuksen suurin takaisku oli yhden alueen menetys. Puolue jäi sosiaalidemokraattien taakse Kanta-Hämeessä, vaikka kuntavaaleissa kokoomus oli Sdp:n edellä.
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Sanna Marin oli helpottunut. Sdp vahvistui kuntavaaleista ja piti täpärästi kakkospaikkansa.
Ikävin takaisku lienee Sdp:n tappio Pirkanmaalla kokoomukselle. Tamperelainen Marin ei ollut ehdolla. Vaalitulos vahvistaa Marinin asemaa Sdp:ssa. Turvassa hän olisi ollut, vaikka menestys olisi ollut heikompikin.
Sdp:n puoluekokous on vasta eduskuntavaalien jälkeen 2023, eikä puolue hevin vaihda pääministeriä toista kertaa saman vaalikauden aikana.
Toinen päähallituspuolue keskusta menestyi hyvin, kellisti gallupit ja nousi kolmanneksi. Keskustalle tulos oli suuri helpotus surkeasti menneiden eduskunta- ja kuntavaalien jälkeen.
Puheenjohtaja Annika Saarikon pesti on katkolla kesäkuun puoluekokouksessa. Nyt hänen tarvitsee tehdä puheenjohtajavaaliin vain yksi teksti, valitun puheenjohtajan puhe.
Tulos vaimentanee keskustan sisäistä keskustelua. Puolueessa on merkittävä joukko kansanedustajia, joiden mielestä keskustan ei olisi pitänyt mennä hallitukseen vasemmiston kanssa.
Vaalitulos tiivistää hallituksen rivejä ainakin hetkeksi. Viidestä hallituspuolueesta kaikki muut paitsi vihreät menestyivät vaaleissa.
Vihreiden kannatus putosi selvästi kuntavaaleista. Vihreistä voi tulla hallituksen ongelma.
Vihreiden kannatus on ollut pitää laskussa. Puoluebarometrin taustatietojen mukaan vasemmalle siirtyneen puolueen kiinnostavuus on alentunut.
Aluevaalit eivät poista hallituksen talouspoliittisia erimielisyyksiä, jotka tulevat käsittelyyn talouden kehysneuvotteluissa. Ne ja seuraavat kannatusmittaukset saattavat nopeasti myrkyttää hallituksen ilmapiirin.
Yleisradion vaalistudiossa vain yhdellä puoluejohtajalla oli huono päivä. Perussuomalaisten kannatus jäi merkittävästi kuntavaaleista.
Puheenjohtaja Riikka Purra kertoi olevansa hyvin huolestunut puolueensa tuloksesta. Syy oli hänen mielestään alhainen äänestysinto.
Eduskuntavaalit järjestetään ensi vuonna. Vuosi on pitkä aika politiikassa.
Seuraavat mittaukset antavat viitteitä siitä, kuinka pysyviä aluevaalien kannatussiirtymät ovat. Onko keskustan kannatus noussut pysyvästi ja perussuomalaisten laskenut?
Vaalitulos romutti joidenkin tutkijoiden markkinoiman ajatuksen, että aluevaltuustot perivät eduskunnalta hallitus-oppositio -asetelman. Kuntapolitiikan tapaan jokaisella alueella on koottava toimiva enemmistö riippumatta siitä, ovatko puolueet hallituksessa vai oppositiossa.
Joku hallituspuolueista on suurin ryhmä 16 aluevaltuustossa. Kokoomus on ykkönen viidessä valtuustossa.
Väkirikkailla alueilla Sdp ja kokoomus ovat suurimpia. Pohjanmaan hyvinvointialueilla, Itä- ja Pohjois-Suomessa keskusta joutuu tekemään yhteistyötä ainakin Sdp:n ja kokoomuksen kanssa.