Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n liittohallitus vetoaa hallitukseen, jotta Pyhäjoen Hanhikiven voimalaitosalueen rakentaminen saa jatkua ja hankkeeseen löydetään uusi laitetoimittaja.
– Fennovoiman päätös irtisanoa Rosatomin sopimus Hanhikivi-1:n ydinvoimalaitoshankkeessa oli oikea, mutta pitkälle rakennettua laitosaluetta ja infrastruktuuria tulee hyödyntää uuden voimalaitoksen käyttöön, toteaa RKL ry:n puheenjohtaja Jukka Lintunen tiedotteessa.
Rakennusmestarit ja -insinöörit ovat huolissaan alueen työllisyydestä, kun rakentaminen hiipuu talouden laskusuhdanteen mukana. Lisäksi rakentaminen tarvitsee edullista ja turvallista energiaa, ja tarve kasvattaa Suomen energiaomavaraisuutta on näinä aikoina ilmeinen.
Fennovoima purki venäläisen Rosatomin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen tämän vuoden keväällä. Syiksi Fennovoima kertoi merkittävät viivästykset ja Rosatomin kyvyttömyyden Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeessa. Myös sota Ukrainassa on Fennovoiman mukaan pahentanut hankkeen riskejä. Varsinaiset voimalan rakennustyöt eivät olleet ehtineet alkaa, mutta alueen infrastruktuuria oli ehditty rakentaa jo pitkälle.
Sopimuksen purkaminen koski laitostoimittaja RAOS Projectia. Sen sijaan Fennovoiman venäläisomistaja RAOS Voima jatkaa ainakin toistaiseksi Fennovoiman omistajana.
Uutissuomalaisen mukaan Pyhäjoen kunta selvittelee mahdollisuutta käynnistää uutta ydinvoimalahanketta ja on jättänyt asiaa koskevan rahoitushakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle.
– Olemme tehneet hankehakemuksen puhtaan sähkön ja vedyn tuotannon mahdollisuuksien kartoittamisesta Pyhäjoella. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi pienydinvoimalat sekä omana projektinaan puhtaan vedyn tuotanto, joka vaatii paljon sähköä, Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen sanoo USU:lle.
Soronen korostaa, että kunta ei ole hankkeessa toimijana vaan haluaa olla mukana arvioimassa sitä, millaista toimintaa alueelle voisi tulla jatkossa.
Uusia ydinvoimalamahdollisuuksia selvittävän hankkeen kustannusarvio on 500 000 euroa vuosille 2023 ja 2024. Hankkeelle on haettu 400 000 euron rahoitusta työ- ja elinkeinoministeriön äkillisen rakennemuutoksen rahoituksesta. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen kertoo USU:lle, että neuvottelut työ- ja elinkeinoministeriön kanssa ovat käynnissä.