Donald Trump ministeriensä kokouksessa Valkoisessa talossa 10. huhtikuuta 2025. AFP / LEHTIKUVA / BRENDAN SMIALOWSKI

”Vain loputtomia tekosyitä ja viivytystaktiikkaa”

Valkoisen talon tulisi Peter Dickinsonin mukaan jättää Kremlille kaksi vaihtoehtoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähes kuukausi sen jälkeen, kun Ukraina ilmaisi valmiutensa suostua Yhdysvaltojen esittämään ehdottomaan tulitaukoon, Venäjä on Atlantic Council -ajatushautomon Ukraine Alert -palvelua johtavan Peter Dickinsonin mukaan keksinyt jälleen uuden tekosyyn olla hyväksymättä sitä.

Hän viittaa Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin 7. huhtikuuta esittämään lausuntoon, jonka mukaan presidentti Vladimir Putin olisi kyllä halukas tulitaukoon, mutta kysymyksiä herättää Ukrainan hallituksen kyvyttömyys valvoa ”ääriryhmiä ja kansallismielisiä yksiköitä, jotka eivät yksinkertaisesti tottele Kiovaa”.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Tämä viimeisin tekosyy on muunnelma vanhasta väsyneestä ”ukrainalaisia natseja” koskevasta hokemasta, jota Kreml on käyttänyt vuodesta 2014 lähtien legitimoidakseen kiihtyvää aggressiotaan Ukrainaa vastaan, Dickinson toteaa artikkelissaan.

Yli vuosikymmenen ajan Kremlin propagandistit ovat kuvanneet Ukrainan äärioikeistolaisuuden pesäkkeenä osana disinformaatiokampanjaa, jonka tarkoituksena on epäinhimillistää tavallisia ukrainalaisia ja pohjustaa maaperää Ukrainan kansallisen identiteetin laajamittaiselle tuhoamiselle, hän muistuttaa.

Kuvitteellisiin ukrainalaisiin natseihin vetoamisen lisäksi Kreml on pyrkinyt viivyttämään neuvotteluja mahdollisesta tulitauosta myös kyseenalaistamalla Ukrainan hallituksen laillisuuden. Äskettäin Putin meni vielä askeleen pidemmälle ehdottamalla, että Ukraina olisi asetettava jonkinlaisen YK:n asettaman väliaikaishallinnon alaisuuteen, mikä osoittautui liian läpinäkyväksi jopa Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

– Tähän mennessä pitäisi olla täysin selvää, että Putin ei halua rauhaa. Trumpin hallinto on yli kahden kuukauden ajan yrittänyt houkutella Moskovaa painostamalla Ukrainaa myönnytyksiin ja tarjoamalla samalla näkymiä tuottoisasta Venäjän ja Yhdysvaltojen välisestä yhteistyöstä, mutta se on kohdannut vain loputtomia tekosyitä ja viivytystaktiikkaa, Dickinson huomauttaa.

Trumpin alkuperäinen rauhanvälitysstrategia on hänen mukaansa selkeästi epäonnistunut. Niinpä Trumpin olisi nyt muutettava lähestymistapaansa tilanteessa, jossa Putin lähipiireineen tähtää yhä leppymättömästi Ukrainan valtion ja kansakunnan tuhoon.

– Pakottaakseen Moskovan muuttamaan asennettaan Yhdysvaltojen on nostettava hyökkäyssodan kustannuksia ja samalla heikennettävä Venäjän toiveita sotilaallisesta voitosta. Tämä voidaan saavuttaa entistä ankarammilla Venäjän energia-alaan kohdistettavilla pakotetoimilla sekä sotilasavun lisäämisellä sen mahdollistamiseksi, että Ukrainan armeija voi saada aloitteen takaisin taistelukentällä, Dickinson toteaa.

– Kaiken muun Kreml tulkitsee hiljaiseksi vihreäksi valoksi hyökkäyksen jatkamiselle. Jos Trump aikoo tosissaan taivutella Putinin pyrkimään rauhaan, hänen on ensin vakuutettava tämä siitä, että sen vaihtoehtona on tappio, hän painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS