Ylenpalttisen innokkaat pyrkimykset Venäjän ja Ukrainan välisen sodan lopettamiseksi saattavat johtaa ratkaisuun, joka horjuttaa vakavasti ja pitkäaikaisesti kansainvälistä turvallisuutta, varoittaa Ukrainan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Oleksandr Merežko.
Presidentti Donald Trumpin strateginen valinta, jossa Yhdysvallat keskittyy Aasiaan ja vähentää sitoutumistaan Eurooppaan, noudattelee hänen mukaansa USA:n pitkäaikaista ulkopoliittista linjaa.
– Kun Vladimir Putinin Venäjä on nyt kuitenkin avoimesti ekspansiivinen ja Euroopan valtiot ovat vaarallisesti heikentyneet laiminlyötyään puolustustaan vuosikymmenten ajan, tämä ajankohta ei Yhdysvaltojen vetäytymiselle ihanteellinen, presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puoluetta edustava Merežko sanoo Atlantic Council -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.
Lännen olisi hänen mukaansa toimittava nyt mahdollisimman yhtenäisesti välttääkseen uuden turvallisuusympäristön, jossa Kreml korvaa oikeudenmukaisuuden raa’alla voimalla.
– Putin on toistuvasti ilmoittanut pitävänsä Ukrainan täydellistä alistamista vain ensimmäisenä askeleena kohti Venäjän ylivallan palauttamista myös laajemmalla alueella. Hän on asettanut maansa täyteen sotatilaan, uhonnut avoimesti ottavansa takaisin ”historiallisesti venäläiset maat” ja aikovansa luoda uuden maailmanjärjestyksen, Merežko toteaa.
Ukrainan tuhoaminen loisi hänen mukaansa katastrofaalisen ennakkotapauksen, joka tekisi tyhjäksi vuosikymmenien aikana tapahtuneet edistysaskeleet kansainvälisissä suhteissa ja merkitsisi paluuta 1800-luvun imperialistisiin standardeihin mielivaltaisine aluevalloituksineen.
– Washingtonissa jotkut uskovat, että tekemällä myönnytyksiä Putinille Ukrainassa he voivat suostutella Venäjän liittoutumaan Yhdysvaltojen kanssa Kiinaa vastaan. Tämä on vaarallisen naiivia ajattelua, jossa ei ymmärretä Moskovan ja Pekingin strategisen kumppanuuden vahvuutta, Merežko huomauttaa.
Vuonna 1994 Ukraina luopui maailman kolmanneksi suurimmasta ydinasearsenaalista, koska Venäjän, Yhdysvallat ja Britannia sitoutuivat takaamaan maan turvallisuuden.
– Nämä takeet ovat sittemmin osoittautuneet mitättömiksi. Venäjä on vielä kaiken lisäksi kolmen viime vuoden aikana toistuvasti kiristänyt ydinasein pelotellakseen Ukrainan läntisiä liittolaisia ja oikeuttaakseen hyökkäyksensä, hän sanoo.
– Katastrofaalinen lopputulos voidaan välttää vain tukemalla sotilaallisesti Ukrainaa ja antamalla maalle Nato-tyyppiset turvatakuut, joilla voidaan estää Venäjän uudet hyökkäykset ja turvata rauha Euroopassa. Kaikki muu tarkoittaisi vain taukoa ennen seuraavaa vaihetta Venäjän sodassa länttä vastaan ja nykyisen maailmanjärjestyksen hajoamista, hän painottaa.