Britanniassa on käyty viime aikoina huolestunutta keskustelua siitä, minkälainen valmius maalla olisi todellisessa konfliktitilanteessa.
Maan laivastolla on ollut vaikeuksia löytää riittävästi henkilökuntaa aluksilleen. Meripartiot jouduttiin hiljattain lopettamaan Falklandien saarten ympärillä. Aluetta puolustaa tällä hetkellä pieni partiolaiva ja neljä RAF Typhoon -hävittäjää.
Britannian laivasto lähetti Falklandien luokse suuremman sota-aluksen edellisen kerran seitsemän vuotta sitten, Telegraph-lehti kertoo. Argentiina vahvistaa parhaillaan omia ilmavoimiaan sekä hankkii uusia sukellusveneitä ja pinta-aluksia.
Parlamentin tuoreessa selvityksessä annetaan synkkä kuva Britannian asevoimien tilasta. Sen mukaan strategista ja sotatilan edellyttämää valmiutta ei voida saavuttaa ilman kiireellisiä uudistuksia, joilla puututtaisiin rekrytointia koskevaan kriisiin. Myös ase- ja ammustuotantoa olisi lisättävä merkittävästi.
Asevoimille myönnettiin viime vuoden keväänä noin kaksi miljardia euroa lisärahoitusta. Raha kuluu kuitenkin nykyisen toiminnan turvaamiseksi eikä uuden kaluston hankkimiseen.
Monissa länsimaissa on varoiteltu viime aikoina Kremlin muodostamasta uhkasta ja annettu arvioita, joiden mukaan sota Venäjää vastaan olisi edessä ehkä vain kolmen vuoden kuluttua.
Britannian asevoimien entiset johtajat arvioivat parlamentin kuulemisessa, että ongelmien taustalla ovat 2000-luvun aiemmat säästöt ja leikkaukset. Sotatilanteessa voimat loppuisivat parin kuukauden taistelun jälkeen. Asevoimista lähtee enemmän henkilöitä kuin mitä sinne pystytään palkkaamaan.
Haasteena on, ettei Britannialla ole enää riittävää kotimaista teollisuuspohjaa aseiden, panssariajoneuvojen ja ammusten tuottamiseksi konfliktitilanteessa. Esimerkiksi kriittisen tärkeitä 155 millimetrin tykistöammuksia tuottavia teollisuuslaitteita on Britanniassa vain yksi kappale.