Helsingin kaupungilla ilmoitettuja uhka- ja väkivaltatilanteisiin liittyviä ilmoituksia eli turvallisuuspoikkeamailmoituksia.

Väkivalta- ja uhkatilanteet kasvaneet Helsingin kaupungin työpaikoilla

Tilanteiden määrä kaupungin palveluissa ja toiminnoissa on kasvanut jo useamman vuoden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asia käy ilmi kaupungin työntekijöille suunnatuista kyselyistä, kuten Kunta10-tutkimuksista ja kaupungin omasta Fiilari-kyselystä sekä kaupungin työsuojelupakkiin tulleista ilmoituksista.

Tilanteet ovat erilaisia ja moninaisia riippuen toimialasta ja palvelusta, mutta yleinen trendi on ollut nouseva.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Meille työntekijöiden turvallisuus on ehdottoman tärkeää. Kaupungilla on nollatoleranssi kaikenlaista väkivaltaa ja uhkatilanteita kohtaan, sanoo Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi.

– Työskentelemme sen eteen, että pystymme ennaltaehkäisemään uhkaavia ja väkivaltaisia tilanteita kaupungin palveluissa ja meillä on työkaluja sekä ohjeistukset niiden varalle. Perehdytämme työntekijöitämme, jotta osaamme toimia uhka- ja väkivaltatilanteissa, käymme tilanteita läpi ja tarjoamme niihin jälkihoitoa. Tuemme ja autamme uhkaa tai väkivaltaa työssään kokeneita.

Monista toimista huolimatta erilaisia tilanteita sattuu kaupungin palveluissa.

– Toivomme, että kaupunkilaiset huomioivat asiallisen käytöksen asioidessaan päiväkodeissa, terveysasemilla, kirjastoissa, kaupungin viestijärjestelmissä ja kaikissa kaupungin eri toiminnoissa. Työntekijämme tekevät töitä päivittäin kaupunkilaisten hyväksi. Turvallinen ja työrauhan antava työpaikka on kaikkien työntekijöidemme oikeus, Lumijärvi sanoo.

Uhka- ja väkivaltatilanteet ovat moninaisia

Kaupungin työntekijöihin kohdistuvat uhka- ja väkivaltatilanteet voivat ilmetä esimerkiksi uhkaavana käytöksenä, ahdisteluna ja pelotteluna tai fyysisenä väkivaltana, kuten tönimisenä, lyömisenä ja potkimisena.

Vakavissa ja harvinaisissa ääritapauksissa väkivaltaan voidaan käyttää jopa tavaroita tai asetta.

– Työntekijää voidaan uhata tai pahoinpidellä niin, että hänen turvallisuutensa, hyvinvointinsa tai terveytensä vaarantuu. Joskus kyseessä voi olla myös maalittaminen ja uhkailu sosiaalisessa mediassa tai osa tilanteista voi liittyä esimerkiksi päiväkotilasten tai muistisairaiden potilaiden käyttäytymiseen. Myös pelkkä väkivallan uhka voi vaikuttaa työntekijän työhyvinvointiin, sanoo työsuojelupäällikkö Taija Hämäläinen Helsingin kaupunginkansliasta.

Uhkaavat tilanteet tai väkivalta eivät kuitenkaan kuulu kenenkään työhön.

– Helsinki haluaa olla työpaikka, johon kaikkien on hyvä tulla ja jossa kaikkien on hyvä olla, henkilöstöjohtaja Lumijärvi summaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS