Euroopan komissio jakaa prepaid-liittymiä ja yksinkertaisia kannettavia tietokoneita joillekin Yhdysvaltoihin matkustaville henkilöstön jäsenilleen välttääkseen vakoilun riskin. Asiasta uutisoi Financial Times.
Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Maailmanpankin kevätkokouksiin ensi viikolla matkustavat EU-komissaarit ja korkeat virkamiehet ovat saaneet neljän FT:n haastatteleman lähteen mukaan matkalle uutta ohjeistusta.
FT:n lähteiden mukaan ohjeistukset jäljittelevät Ukrainan ja Kiinan matkoilla käytettyjä toimenpiteitä, joiden mukaan normina pidettyjä it-laitteita ei voida tuoda maahan Venäjän ja Kiinan tarkkailun pelossa.
– He ovat huolissaan Yhdysvaltojen pääsemisestä komission järjestelmiin, sanoi eräs virkamieslähde FT:lle.
EU:n ja Yhdysvaltojen suhteet ovat viilentyneet sen jälkeen, kun Donald Trump palasi Yhdysvaltain presidentiksi tammikuussa.
Trump on syyttänyt EU:ta siitä, että unioni on perustettu ”huijaamaan Yhdysvaltoja”. Trump ilmoitti aiemmin tässä kuussa 20 prosentin suuruisista vastavuoroisista tulleista EU-maiden tavaratuonnille. Hän kuitenkin jäädytti tullit viime viikolla 90 päiväksi.
EU puolestaan ilmoitti viime viikolla lykkäävänsä vastatoimiaan Yhdysvaltojen 21 miljardin euron arvoiselle tavaratuonnille.
EU-komissio ja Yhdysvaltain hallinto käyvät kulisseissa useilla sektoreilla arkaluonteisia keskusteluita, joista kumpikin voisi kerätä sopivia tietoja, FT muistuttaa. Esimerkiksi EU:n kauppakomissaari Maroš Šefčovič käy neuvotteluja USA:n kauppaministeri Howard Lutnickin kanssa Washingtonissa yrittääkseen ratkaista kärjistyvän kauppasodan.
Komissio on vahvistanut, että se on äskettäin päivittänyt Yhdysvaltoja koskevia turvallisuusohjeitaan mutta totesi, ettei prepaid-liittymien käyttöä koskevia erityisiä ohjeita ole annettu kirjallisesti.
FT:n haastatteleman Brysselin geopolitiikan instituutin johtajan Luuk van Middelaarin mukaan EU:n ohjeistus ei ole yllättävää.
– Washington ei ole Peking tai Moskova, mutta se on vastustaja, joka on taipuvainen käyttämään laillisia menetelmiä edistääkseen etujaan ja valtaansa.
Van Middelaar muistutti, että presidentti Barack Obaman hallintoa syytettiin Saksan silloisen liittokanslerin Angela Merkelin puhelimen vakoilusta vuonna 2013.
– Demokraattien hallinnot käyttävät samaa taktiikkaa.