Litiumioniakut ovat arjen monikäyttöisiä virtalähteitä ja niitä hyödynnetäänkin nykyään monenlaisissa laitteissa, kuten puhelimissa, akkutyökaluissa ja esimerkiksi sähkökäyttöisissä polkupyörissä.
Pelastusopiston tiedon mukaan litiumioniakuista johtuvia rakennuspaloja on vuosien 2020–2024 aikana sattunut noin 80 kappaletta. Rakennuspalon vaaran ne ovat aiheuttaneet noin sata kertaa.
Palavan akun sammuttaminen on hyvin vaikeaa ja käytännössä sammuttaminen vaatii akun upottamista veteen.
Nämä aiheuttavat akkujen syttymisiä
POP Vakuutuksen tutkintapäällikkö Paavo Niemelä kertoo, että akkujen valmistusvirheet tulevat usein esiin vasta akun tyhjentyessä. Myös lämpötila, ylilataaminen ja kolhiintuminen voivat aiheuttaa akun vikaantumisen ja siten syttymisen.
– Ehjän akun ei pitäisi syttyä, vaikka se tyhjenee. Usein valmistusvirheet tulevat esiin akun tyhjentyessä. Akku voi syttyä myös korkean lämpötilan, ylilataamisen tai kolhiintumisen vuoksi. Jos se akku vielä syttyy siellä kaapin perällä ja pahimmassa tapauksessa siellä on muita virtalähteitä tai paristoja jemmattuna, voivat ne yhdessä aiheuttavat räjähdysmäisen tulipalon, Niemelä varoittaa.
Epäselvyydet vanhojen laitteiden kierrätyksessä voivat myös lisätä kodin elektronista palokuormaa.
– Emme välttämättä tule ajatelleeksi, että monissa elektroniikkalaitteissa on sisällä jonkinlainen akku. Esimerkiksi vanhan läppärin tai puhelimen kierrättäminen voi tuntua haastavalta, jos on epävarma tietoturvallisesta tavasta hävittää ne. Silloin laitteet on helpompaa unohtaa kaapin perälle pölyttymään.
Palotapansa vuoksi akut ovat lähes mahdottomia sammuttaa kotioloissa
POP Vakuutuksen korvauspalveluissa akkukäyttöisten laitteiden palovahinkoja näkyy vuosittain, mutta vahinkona se on toistaiseksi vielä melko harvinainen.
Asiaan on kuitenkin syytä suhtautua tarkkuudella, sillä vahinkojen määrät voivat kasvaa tulevaisuudessa laitteiden yhä entisestään yleistyessä.
Vakuutusyhtiöissä yleisin vastaan tuleva akkukäyttöisiin laitteisiin liittyvä vahinko on se, että puhelimen laturi tai itse puhelin kärähtää latautuessa.
– Näissä elektroniikkalaitteiden kärähtämisissä ongelmallisinta on yleensä se, että harvalla ihmisellä on mahdollisuus saada akkupaloa kotikonstein sammumaan, sillä voimakkaasti palavan lähteen kuljettaminen nopeasti sellaiseen paikkaan, jossa sen saa upotettua veteen, ei ole yksinkertaista, vakuutustutkija Niemelä kertoo.
Monissa kodeissa yleistyneitä sähköpyöriä ja sähköpotkulautoja ei suositella lataamaan eteisessä. Akusta syttynyt tulipalo voi varsinkin kerrostaloasunnossa tehdä asunnosta hätätilanteesta pois pääsemisen hengenvaaralliseksi.
Näin ehkäiset akkupaloja
• Käytä sähkölaitteisiin valmistajan suosittelemaa akkua.
• Käytä aina oikeanlaisia latureita lataukseen.
• Tarkista säännöllisesti akkujen kunto. Vaihda ne, jos huomaat vaurioita tai kulumista.
• Älä lataa sähköpyörän tai sähköpotkulaudan akkua sellaisessa paikassa, josta on pääsy pois asunnosta.
• Vältä altistamasta akkuja suoralle auringonvalolle tai lämmönlähteille.
• Älä jätä laitteita lataukseen yön yli tai ilman valvontaa.
• Hävitä käytöstä poistetut akut oikeaoppisesti.