Verkkouutiset

Vuonna 2013 veroasteikkoon lisättiin uusi porras 100 000 euroa ylittäville vuosituloille. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Väliaikaista” solidaarisuusveroa on kerätty 10 vuotta

Ylimääräisestä veronkorotuksesta luopuminen parantaisi Suomen kilpailukykyä, sanoo Veronmaksajien Teemu Lehtinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Väliaikaiseksi tarkoitetusta solidaarisuusverosta on aika luopua, kirjoittaa Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen blogissaan.

Ansiotulojen verotuksen ylimääräinen kahden prosenttiyksikön korotus ylimmässä asteikkoluokassa eli niin kutsuttu solidaarisuusvero on voimassa kuluneen hallituskauden loppuun. Mikäli veroa ei päätetä Petteri Orpon (kok.) hallituskaudella jatkaa, se poistuu ensi vuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Olisi jo korkea aikakin, Lehtinen kirjoittaa.

Solidaarisuusvero tuli lainsäädäntöön vuonna 2013, kun silloinen Jyrki Kataisen (kok.) johtama sixpack-hallitus päätti väliaikaisesta kiristyksestä vuoteen 2015 asti.

Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti jatkaa veroa hallituskauden loppuun.

– Vuosi 2023 on siis jo yhdestoista vuosi tätä alun perin kolmevuotiseksi tarkoitettua veronkorotusta, Lehtinen toteaa.

– Tälle ylimääräiselle ansiotuloihin suunnatulle veronkiristykselle ei ole missään vaiheessa esitetty varsinaisia asiallisia perusteita. Vaikeaa se olisikin. Tuottokin on käytännössä mitätön, kun dynaamiset vaikutukset huomioidaan, Lehtinen sanoo.

Hän viittaa Ruotsissa demarivetoisen hallituksen päätökseen poistaa ansiotulojen verotuksesta ylimmän asteikkoportaan kokonaan vuonna 2020. Lehtisen mukaan uudistusta perusteltiin  palkansaajien kannustamisella työntekoon, kouluttautumiseen ja urakehitykseen. Tutkimusnäytön perusteella pääteltiin kevennyksen todennäköisimmin rahoittavan itsensä pitkällä aikavälillä kokonaan.

– Samaan suuntaan viittaavat meilläkin viime aikoina julkaistut laskelmat ja arviot ylimpien marginaaliverojen alentamisen vaikutuksista, Lehtinen katsoo.

– Väliaikaisen solidaarisuusveron poistuminen tulee kannustamaan hyväpalkkaisten työntekoa, ahkeruutta, yrittämistä, osaamisen kartuttamista ja uralla etenemistä. Samalla Suomen kyky kilpailla huippuosaavasta työvoimasta paranee hieman.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)