Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) pitää selvänä, että Unkarin oikeusvaltio-ongelmat ja Ukraina-tuen jarruttelu nousevat esiin valiokunnan matkalla Unkarissa. EU-asioita kordinoivan suuren valiokunnan valtuuskunta vierailee Unkarissa heti EU-vaalien jälkeen ensi viikolla 10.–11. kesäkuuta.
– Suomen ja Unkarin näkemykset esimerkiksi Ukrainan tukemisesta eroavat vahvasti toisistaan ja siksi on sitäkin tärkeämpää käydä keskustelua, koska emme voi väistää sitä tosiasiaa, että olemme paitsi EU-kumppaneita, myös Nato-liittolaisia ja meidän tulee kyetä keskustelemaan kaikista asioista, vaikka olisimme vahvastikin eri mieltä, viestittää Autto tekstiviestitse.
– On selvää, että Unkarin puheenjohtajakauden virallisen ohjelman lisäksi otamme keskusteluissa esiin ne asiat, jotka koemme huolenaiheiksi Unkarin nykyisen EU-linjan osalta.
Suuren valiokunnan valtuuskunta tapaa matkan aikana muun muassa Unkarin parlamentin Eurooppa-asioiden valiokunnan, parlamentin puhemiehistön edustajan, Unkarin hallituksen alivaltiosihteerin, ulkomaankaupan ja liike-elämän toimijoita sekä Policy Solutions -tutkimuslaitoksen edustajan.
Valtuuskunta tapaa myös Unkarissa toimivien kansalaisjärjestöjen edustajia keskustellen muun muassa järjestöjen toimintaympäristöstä, ihmisoikeuskysymyksistä ja korruptiosta.
Tuleviin puheenjohtajamaihin tehtävien matkojen tarkoituksena on luoda suhteita puheenjohtajamaan edustajiin ja kertoa Suomen näkemyksistä tulevan kauden aiheisiin, kuvataan eduskunnan tiedotteessa.
Unkarin oikeusvaltioon liittyvät ongelmat ovat olleet viime aikoina esillä julkisuudessa. Maan oikeutta toimia EU:n seuraavana puheenjohtajamaana kyseenalaistettiin myös eduskunnan kyselytunnilla.
Matkalle osallistuvat Autton lisäksi Ville Kaunisto (kok.), Ari Koponen (ps.), Mika Lintilä (kesk.), Mats Löfström (r.), Ville Skinnari (sd.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).
Valiokunnan jäsenistä valtaosa ei osallistu matkalle. Autton mukaan valiokunnan jäsenten vähäisessä osallistumisessa matkalle ei ole kuitenkaan kyse ”protestista”, vaan tätä selittävät EU-vaalit:
– Merkittävä osa suuren valiokunnan jäsenistä ja varajäsenistä on EU-vaaliehdokkaana, joten se voi osaltaan vaikuttaa jäsenten mahdollisuuksiin osallistua. Kukaan ei ole ilmoittanut, ettei poliittisista syistä lähde mukaan valiokunnan matkalle.
LUE MYÖS:
”Todellinen uhka EU:lle” – eduskunnan tilaisuudessa koettiin pysäyttävä Unkari-hetki