Siirtolaisten jättämiä makuupusseja ja muita tarvikkeita Gleboki Brodin kylän lähellä Puolassa marraskuussa 2021. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Valko-Venäjältä virtaa välineellistettyä maahanmuuttoa Saksaan: Tahti kiihtyy taas

Masinoidut siirtolaisvirrat läikkyvät Puolasta Saksaan. Huhtikuussa luvut jopa moninkertaistuivat talveen verrattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhä useampi Valko-Venäjälle järjestellyistä kolmansien maiden kansalaisista yrittää nyt päästä Saksaan. Uutistoimisto DPA kertoi kesäkuun puolivälissä, että Saksaan tätä kautta pyrkivien osuus kasvoi selvästi huhtikuussa. Maanantaina saksalaislehti Focus kertoi Saksan sisäministeriön ilmoittamia lukuja.

Tammikuun 2022 ja toukokuun 2024 välillä Saksaan saapui yhteensä 22 021 ihmistä, joilla ei ollut maahantuloon oikeuttavia asiakirjoja ja jotka olivat saapuneet ”Valko-Venäjän siirtolaisreitin” kautta. Nämä ihmiset saapuvat Saksaan Puolan ja Tsekin kautta. Näihin maihin he ovat päässeet Valko-Venäjältä.

Vuoden 2024 alusta katsottuna luvut ovat nousseet, mitä lähemmäs kesää on tultu. Tammikuussa näitä saapujia tavattiin 26 ja helmikuussa 25, mutta maaliskuussa jo 412, huhtikuussa 861 ja toukokuussa 891.

Focus-lehden mukaan erityisesti Afganistanista Valko-Venäjän reittiä saapuvien ihmisten osuus on kasvanut. Tammikuusta maaliskuun loppuun heitä rekisteröitiin Saksassa yhteensä 68, mutta pelkästään huhtikuun aikana jo 289. Myös Somaliasta samaa reittiä saapuvien osuus kasvoi: ensimmäisellä vuosineljänneksellä heitä oli 34. Huhtikuun aikana määrä oli jo kolminkertainen – 104 ihmistä.

Yleisiä ovat myös Syyrian, Irakin, Jemenin, Eritrean ja Etiopian sekä Egyptin kansalaiset. Saksan sisäministeriö ei pystynyt antamaan tietoja siitä, kuinka monella Valko-Venäjän reittiä saapuneella oli viisumi Valko-Venäjälle tai Venäjälle.

Kovimman taakan kantaa kuitenkin Puola: DPA:n mukaan Puolan rajavartiosto oli rekisteröinyt vuoden 2024 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 16 500 Valko-Venäjältä saapunutta maahan pyrkijää. Samalla ajanjaksolla vuonna 2023 heitä oli noin viisi tuhatta vähemmän, eli 11 200.

Yleisradion mukaan Puolaan on pyrkinyt laittomasti muutaman vuoden aikana noin 100 000 siirtolaista. Virta alkoi loppuvuodesta 2021, kun Valko-Venäjä ryhtyi järjestelemään siirtolaisia kolmansista maista lentoteitse pääkaupunki Minskiin ja sen jälkeen ajamaan heitä Puolan-vastaiselle rajalle estäen heitä palaamasta.

Suomessa vastaavaa kokemusta saatiin vuodenvaihteessa 2015–2016 kun Venäjän rajavartiosto ryhtyi päästämään siirtolaisia Suomen rajalle. Vastaava jatkui uudelleen syksyllä 2023, ja Suomi sulki itärajan. Raja on yhä suljettuna, ja parhaillaan säädetään poikkeuslakia, jolla turvapaikan hakeminen voitaisiin väliaikaisesti estää.

Suomen presidentti Alexander Stubb sanoi kesäkuun lopussa, että tiedustelutietojen mukaan Venäjälle kolmansista maista kuljetettuja siirtolaisia odottaa muun muassa Pietarin seudulla. Tiedustelutietojen mukaan Venäjällä on valmius siirtää heitä Suomen rajalle hyvinkin nopeasti.

– Venäjä pystyy siirtämään siirtolaisryhmän, jotka eivät siis ole perinteisiä turvapaikanhakijoita, vaan ihmisiä, joita käytetään aseena ja välineellistetään, meidän rajalle yli tuhat muutamassa tunnissa, Stubb sanoi MTV:n haastattelussa.

– Ja sen lisäksi Venäjä on lennättänyt siirtolaisia, joita he turvapaikanhakijoiksi kutsuvat, Irakista, Jemenistä, Syyriasta ja Etiopiasta. Se tapahtuu noin 48 tunnin sisällä.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)