Buffetista ylijäänyttä tuoretta ruokaa asiantuntija ei suosittele syömään seuraavana päivänä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Vältä näitä ruokia – asiantuntijalta suorat sanat IS:ssä

Erityisesti riskiryhmien kannattaa kiinnittää huomiota elintarviketurvallisuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elintarviketurvallisuuteen kannattaa kiinnittää kotona huomiota – etenkin, jos ruokaa tarjoillaan riskiryhmiin kuuluville, kuten vanhuksille tai immuunipuutoksista kärsiville henkilöille, sanoo Ilta-Sanomille elintarviketieteilijä Kaisa Somerpalo.

Somerpalo listaa riskiruoiksi buffetista ylijääneen ruoan, keitetyn ja huoneenlämmössä seisseen riisin, vihreät tai itäneet perunat, raa’an ulkomaisen lihan, kuumentamattomat ulkomaiset pakastemarjat sekä raakamaidon.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Buffetruokien tarjoilulämpötila, 6-60 astetta, nopeuttaa mikrobien lisääntymistä. Jos esimerkiksi juhlista ylijäänyttä ruokaa haluaa syödä seuraavana päivänä, tulisi se lämmittää yli 70 asteiseksi. Esillä olleita raakoja ruokia, kuten salaattia, Somerpalo ei suosittele syömään seuraavana päivänä.

Riisin hän suosittelee jäähdyttämään nopeasti, alle neljässä tunnissa alle kuusiasteiseksi, jotteivät riisissä luontaisesti esiintyvät Bacillus cereus-bakteerit lisäänny ja aiheuta ruokamyrkystä.

Vihreät ja itäneet perunat taas sisältävät solaniinia, joka on suurina pitoisuuksina haitallista ja aiheuttaa myrkytysoireita. Somerpalo neuvoo säilyttämään perunat pimeässä, sillä se vähentää solaniinin muodostumista.

Ulkomainen liha kannattaa Somerpalon mukaan kypsentää kunnolla, sillä siinä esiintyy koli- ja salmonellabakteereja useammin kuin suomalaisessa lihassa. Myös ulkomaiset marjat kannattaa kuumentaa kunnolla, jotta mahdolliset hepatiitti A- ja norovirukset tuhoutuvat. Marjat tulisi kuumentaa 90 asteiseksi viiden minuutin ajaksi tai keittää niitä kaksi minuuttia.

Somerpalo suosittelee välttämään myös raakamaitoa sen mahdollisesti sisältämien haitallisten bakteerien, kuten listerian, EHEC:n ja salmonellan vuoksi. Nämä bakteerit tuhoutuvat, kun maito on pastöroitu vähintään 72 asteessa 15 sekunnin ajan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS