Verkkouutiset

Ruotsalaissotilaan varusteita EU:n nopean toiminnan joukkojen Pohjoismaisen taisteluosaston NBG:n harjoituksissa vuonna 2007. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Valtaosa eurooppalaisista kannattaa yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa

Eurooppalaiset tukevat laajasti toimia, joita EU on toteuttanut Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kyselyssä vahvistuvat 5. toukokuuta julkaistun Flash-eurobarometrin tulokset, joiden mukaan suurin osa eurooppalaisista on tyytyväisiä niin EU:n (59 %) kuin oman maansakin (57 %) toimiin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen takia.

Eniten tukea saavat humanitaariset toimet (93 %) ja sotaa pakenevien ukrainalaisten vastaanotto EU:hun (91 %). Lisäksi 80 prosenttia eurooppalaisista tukee talouspakotteita, joita on asetettu Venäjän hallitukselle ja venäläisille yrityksille ja yksityishenkilöille, ja 70 prosenttia puolustustarvikkeiden toimittamista Ukrainaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suurin osa EU:n kansalaisista (81 %) kannattaa EU-maiden yhteistä puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa. Kaikissa maissa vähintään kaksi kolmasosaa vastaajista tukee sitä.

Lisäksi 93 prosenttia on sitä mieltä, että EU-maiden olisi toimittava yhdessä EU:n alueen puolustamiseksi, ja 85 prosenttia katsoo, että puolustusasioissa tehtävää yhteistyötä EU:n tasolla olisi lisättävä.

Eurobarometrin vastaajista 87 prosenttia katsoo, että EU:n olisi vähennettävä riippuvuuttaan venäläisistä energialähteistä mahdollisimman pian, ja 80 prosentin mielestä energiapolitiikalla voidaan edistää EU:n strategisten etujen puolustamista.

Eurooppalaisista 86 prosenttia on sitä mieltä, että öljyn ja kaasun tuonnin vähentäminen ja uusiutuviin energialähteisiin investoiminen on EU:n yleisen turvallisuuden kannalta tärkeää, ja 87 prosenttia katsoo, että energiatehokkuuden parantaminen vähentää riippuvuutta EU:n ulkopuolisista energiantuottajista.

Lisäksi 85 prosenttia haluaisi EU:n investoivan vahvasti uusiutuviin energialähteisiin.

Eurooppalaisista 85 prosenttia katsoo, että ilmastonmuutoksen torjunta voi osaltaan parantaa omaa terveyttä ja hyvinvointia, ja sama osuus uskoo, että sen avulla voidaan luoda uusia mahdollisuuksia innovointiin, investointeihin ja työpaikkoihin.

Vaikka 49 prosenttia vastaajista pelkää, että ilmastonmuutoksen torjunta voi vahingoittaa EU:n taloutta, 83 prosenttia katsoo, että sen avulla voidaan osaltaan vähentää suurien ekologisten haittojen kustannuksia tulevaisuudessa. Lisäksi 81 prosenttia uskoo, että uusiutuva energia voi pitkällä aikavälillä rajoittaa energiankulutuksesta maksettavaa hintaa.

Eurooppalaiset pitävät nykytilanteessa puolustusta ja turvallisuutta (34 %) sekä EU:n ja sen jäsenmaiden energiahuollon omavaraisuutta (26 %) tärkeimpinä painopistealoina tänä vuonna. Seuraavina tärkeysjärjestyksessä ovat talous (24 %), ympäristö ja ilmastonmuutos (22 %) ja työttömyyden hoitaminen (21 %).

Erityiseurobarometri 526 – Aikamme keskeiset haasteet: EU vuonna 2022 järjestettiin henkilökohtaisina ja verkkohaastatteluina 19.4.–16.5.2022 EU:n 27 jäsenmaassa. Haastatteluja tehtiin yhteensä 26 578.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)