Moldovassa on paljastunut laaja rinki, jonka on ollut tarkoitus ajaa maa kaaokseen vaaliviikonloppuna, kertovat Moldovan viranomaiset. Noin 300 nuorta on vieraillut viime aikoina Moskovan seudulla. Matkan viralliseksi syyksi on kerrottu kulttuuri, mutta todellisuudessa he ovat vastaanottaneet koulutusta mellakoiden järjestämiseksi.
Mellakkakoulutustoiminta on käynnistynyt kesäkuussa, ja koulutettavia on ollut kerrallaan paitsi Venäjällä, myös Serbiassa ja Bosniassa noin 20 ihmisen ryhmissä. Poliisi on julkaissut koulutuksista myös haltuunsa saamaa videoaineistoa.
Aiemmin lokakuussa Moldovan poliisi ja syyttäjänlaitos vahvistivat moldovalaisen median Ziarul de Gardan havainnot siitä, että Moskovassa oleskelevaan moldovalaisoligarkki Ilan Shoriin linkittyvä verkosto on järjestellyt lahjuksia jopa 130 000 moldovalaiselle ihmiselle. Rahoituksen tarkoituksena on ollut tukea Kremlille myönteistä oppositiota ja EU-myönteisen presidentti Maia Sandun vastaehdokasta Victoria Furtunaa.
Moldovassa järjestetään sunnuntaina sekä presidentinvaali että EU-jäsenäänestys. Keskiviikkona Moldovan poliisi suoritti yhteensä 88 etsintää ja takavarikoi runsaasti stilettejä, muita taskuveitsiä ja droneja. Moldovan poliisin julkaisemalta videolta käy ilmi myös, miten nuoria on koulutettu omatekoisten polttopullojen rakentamiseen ja käyttöön. Epäillyiltä takavarikoiduilta laitteilta löydettiin myös ohjeita ja suunnitelmia EU-vastaista propagandaa sisältävien t-paitojen painamiseksi. Yhdessä paitadesignissa lukee romaniaksi, joka on Moldovan pääkieli: ALAS MAIA SANDU.
Etsinnöissä takavarikoitiin myös suuria summia käteistä rahaa sekä Moldovan valuutassa että euroina. Eurot ovat erittäin kysyttyä valuuttaa Moldovassa, joka on yksi Euroopan köyhimpiä maita.
Moldova on painiskellut jo vuosia sekä korruption että Venäjän vaikuttamisen kanssa. Moldovan rajojen sisäpuolella heti Ukrainan kanssa jaetun itäisen rajansa kupeessa sijaitsee myös Venäjältä tukensa saava Transnistrian itsehallintoalue. Kaistaleesta käytiin muutaman kuukauden mittainen sota vuonna 1992, kun se yritti irtautua Venäjän tuella Moldovasta. Tuloksena alue sai itsehallinnon, jota vartioi edelleen venäläisiä ”rauhanturvaajia”.
On yleisesti tiedossa, että Venäjä pyrkii estämään EU:n laajentumisen ja levittää vaikutusvaltaansa erityisesti EU:n reuna-alueilla joita se pitää heikkoina.