”Vankien pikasiirrolla katastrofi oli valmis”

Tammisaaren vankileirin suuren kuolleiden määrän takana oli toisintokuumetta sairastaneiden siirto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sodan 1918 vankileireillä eniten kuoltiin Tammisaaressa. Siellä kuoli noin 3 000 punavankia. Pentti Mäkelän 2007 tutkimus Vuosien 1917-19 kulkutaudit, espanjantauti ja vankileirikatastrofi selvittää, miksi juuri Tammisaarella niin kävi.

Pohjanmaalla Kokkolassa oli huhtikuussa 1918 noin tuhat vankia, joita valvottiin tiukasti. Heissä ei oltu havaittu kulkutauteja. Samaan aikaan Etelä-Suomesta tuotiin Kokkolaan ja Raaheen uusia vankeja, joita ei eristetty, ”ja kaikki pahimmat sotasairaudet olivat jo huhtikuussa 1918 pesiytyneet pysyvästi kumpaankin leiriin”.

Raahea vaivasi isorokko, Kokkolaa toisintokuume.

– Toisintokuume-epidemian syntyminen olisi voitu ehkäistä eristämällä siirretyt ja sairastuneet sekä hävittämällä täit formaliinilla, mutta Pohjanmaan viranomaiset eivät ymmärtäneet tällaisen poikkeavan riskin olemassaoloa, tutkimuksessa todetaan.

– Kun Kokkolan vankileirin lääkäriksi vastikään nimitetty lääketieteen kandidaatti ilmoitti vankileiriä valvovalle piirilääkärille 1.6. leirin vankien siirtämisestä samana iltana Tammisaareen, katastrofi oli valmis.

Piirilääkärin mukaan noin 500:lla leirin vangeista oli ollut tai yhä oli toisintokuume ja ehkä isorokko, mutta hän ei kyennyt estämään siirtoa. Rokotusainekin oli loppunut kesken.

”Mielivaltaisesti määrätty” siirto aiheutti yleisen terveysriskin jopa rautateiden henkilöstölle.

Tammisaaressa ”leirin sairaalalääkärit joutuivat täysin mahdottoman tehtävän eteen”.

Yöaikaan kulkenut vankijuna saapui 4,6, vastaisena yönä Tammisaaren ratapihalle.

– Tilanne oli perillä paljon pahempi kuin piirilääkäri oli osannut kuvitella.

– Syöpäläiset levittivät ahtaissa vaunuissa toisintokuumeen niihinkin, jotka eivät olleet sitä vielä sairastaneet. …Epähygieenisissä oloissa syöpäläiset ja toisintokuume levisivät ennemmin tai myöhemmin (Tammisaaressa vankien) kasarmista toiseen, kun tartunnan saaneita ei ilmiselvästi kyetty eristämään.

Kaikki infektoituivat

Tammisaaressa oli tuolloin 6 650-7 500 vankia. Tartunnanvaara koski heidän lisäkseen hoitohenkilöstöä, vartijoita ja jopa lähiseudun väestöä. Tutkimuksen mukaan ”ilmeisesti lähes jokainen leiriin siirretty vanki infektoitui jossain vaiheessa”. Esimerkiksi heinä-elokuun vaihteessa noin 2 000 vankia oli samanaikaisesti sairaana.

– Kun päivittäin kuoli kymmeniä vankeja ja espanjantaudin ilmaannuttua sairastuneita oli useampi tuhat, harvojen täysin terveenä pysyneiden lääkäreiden oli mahdotonta määritellä sairauksia tai kuolinsyitä.

Piirilääkäri reklamoi lääkintöhallitukselle, että epidemiaan sairastuneiden lähettäminen ”läpi maan ja valtakunnan” oli ”erityisen vastuuntunnotonta”, ”etenkin kun tässä tapauksessa vain yksi nuori ja kokematon lääketieteen kandidaatti toimi vankileirin lääkärinä”.

Kun kirjeet kulkivat myöhässä, ehdittiin myös Kokkolasta lähettää potilaat ja toipilaat Suomenlinnaan. Ylilääkäri valitti kulkutauteja sairastavien vankien sopimattomasta lähettämisestä. Vankisiirroista vastannut majuri erosi juhannuksen 1918 jälkeen.

– Vankien suuri määrä, noin 70 000 kesäkuun alussa, vaatepula ja vankien vapauttamisten keskeyttäminen kulkutautivaaran takia aiheuttivat kaikissa suurissa vankileireissä tunnetusti pahoja hygieenisiä ongelmia ja etenkin vankitäit pesiytyivät suuriin vankileireihin.

– Oliko toisintokuumeen leviämisessä kesäkuussa 1918 pohjimmiltaan kyse törkeästä välinpitämättömyydestä vai modernin tiedon vähättelemisestä ja torjumisesta, mikä leimasi yleisesti paikallistason toimintaa terveyskysymyksissä ennen sisällissotaa, sen aikana ja sen jälkeen?, tutkimuksessa kysytään.

Myös Tammisaaresta vapautetut vangit levittivät toisintokuumetta laajalti pitkin Etelä-Suomea.

– Tammisaaren vankien kohtalo oli pahempi kuin se, mitä julkisuudessa ’nälkäkuolemilla’ ymmärrettiin. Toisintokuumetartunnan saaneiden suuri kuolevuus tuotti myös tilastollisen poikkeaman, mitä ei voitu selittää arvioimalla vankien ruoka-annosten kaloriarvoja, tutkimus toteaa.

LUE MYÖS:
Rankka tutkimus 1918 sodasta sivuutettu – näin leireillä kuoltiin
Kun kuolleisuus ylitti kaiken ennustetun

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Hamas

Kuka sai aikaan tulitauon Gazaan?

Donald Trumpin ja Joe Bidenin tiimit tekivät poikkeuksellista yhteistyötä diplomaattisen sovun aikaansaamiseksi.

Hamas

Kuka sai aikaan tulitauon Gazaan?

Donald Trumpin ja Joe Bidenin tiimit tekivät poikkeuksellista yhteistyötä diplomaattisen sovun aikaansaamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)