Ukrainan menestyksekäs puolustustaistelu on luonut kahden brittitutkijan Jack Watlingin ja Nick Reynoldsin mukaan liiallisia toiveita siitä, että Venäjä olisi häviämässä aloittamansa hyökkäyssodan tai vähintään pakotettu todellisten rauhanneuvottelujen käynnistämiseen.
– Ukrainan voitto on mahdollinen, mutta se edellyttää kovaa taistelua vielä jonkin aikaa tästä eteenpäin, brittiläisen Royal United Services Institute -ajatushautomon (RUSI) maasodankäynnin asiantuntijoina toimivat Watling ja Reynolds kirjoittavat.
Vaikka Vladimir Putinin johtama Venäjä on ajautumassa yhä ahtaammalle, Kremlin retoriikka on heidän mukaansa entisestään koventunut eikä merkkejä sotatoimien pikaisesta lopettamisesta ole näköpiirissä.
– Lyhyellä aikavälillä tämä tarkoittaa suurhyökkäystä Donbasissa. Keskipitkällä aikavälillä tarkoituksena on toteuttaa kesähyökkäys Ukrainan nujertamiseksi. Koska Venäjän hallitus ei ole toistaiseksi tinkinyt laajemmista tavoitteistaan, kuten sen Moldovaa koskevat suunnitelmat osoittavat, on ratkaisevan tärkeää, että Nato tukee edelleen päättäväisesti Ukrainaa Donbassin puolustamisessa, myös varautumisessa uuteen hyökkäykseen, he sanovat.
Nato voi saada vastaansa yhä aggressiivisemman Venäjän
Jos sota pitkittyy, Watling ja Reynolds varoittavat sen lännelle muodostamien riskien lisääntyvän.
Euroopassa saatetaan olla syksyyn mennessä tilanteessa, jossa energiansaannin haasteet yhdistyvät taloudelliseen taantumaan. Samaan aikaan Venäjän otaksutaan voimistavan disinformaatiotaan ja diplomaattisia ponnistelujaan talouspakotteiden kiertämiseksi.
Venäjän kykyä pitkittää taisteluita yli kesän voitaisiin kuitenkin tutkijoiden mielestä heikentää vaikeuttamalla sen edellytyksiä hankkia käyttöönsä modernia aseistusta.
– Sitä varten länsimaiden on perusteellisesti selvitettävä ja katkaistava kanavat, joiden kautta läntiset yritykset tietoisesti tai tahattomasti toimittavat aseita Venäjälle, he esittävät.
Tällä ei olisi vaikutusta Venäjän kesäoperaatioitaan varten varastoimien ampumatarvikkeiden määrään, mutta pakottaisi hyökkääjän rajoittamaan niiden kulutusta ja arvioimaan uudelleen sodan jatkamisen mielekkyyttä.
– Vaikka takaiskut taistelukentällä ovat selvästi heikentäneet Venäjää, sen imperialistiset pyrkimykset ja merkittävä painostusvoima uhkaavat aiheuttaa epävakautta kauempana. Moldova on näkyvin esimerkki, mutta konfliktin pitkittyessä Venäjän operaatiot voivat uhata myös Serbiaa ja muita maita, he sanovat.
– Venäjän päätös kärjistää toimintaansa on uhkapeliä korkein panoksin. Jos Venäjä mobilisoi ja onnistuu lopulta kukistamaan Ukrainan vastarinnan, Nato saa vastaansa aggressiivisen, eristetyn ja militarisoidun Venäjän, he toteavat.