Venäjän ydinasejoukot ovat israelilaisprofessori Dmitry Adamskyn mukaan pitkään olleet maan asevoimien parhaassa kunnossa oleva osa ja suuri kansallinen ylpeydenaihe. Presidentti Vladimir Putin on määritellyt ydinaseet ja perinteiset arvot Venäjän valtiollisen olemuksen kahdeksi keskeisimmäksi tukipilariksi.
Kun Venäjä toteuttaa sotatoimia oman alueensa ulkopuolella, on Adamskyn mukaan tyypillistä, että se järjestää samanaikaisesti ydinaseharjoituksia ja antaa uhkaavia lausuntoja hillitäkseen lännen reaktioita. Myös Ukrainan vastaiseen ”sotilaalliseen erikoisoperaatioon” on alusta alkaen kuulunut ydinasekomponentti, israelilaisen Reichman-yliopiston professorina toimiva Adamsky sanoo Foreign Affairs -lehdessä.
Venäjä aloitti hänen mukaansa hyökkäyksensä testattuaan juuri ydinasejärjestelmiään harjoituksessa. Putin esitti ensimmäiset uhkauksensa ydinaseiden käytöstä heti hyökkäyspäivän aamuna, ja niitä on sittemmin toisteltu säännöllisin väliajoin. Vaikka uhkauksia on lännessä pidetty lähinnä bluffina, ne ovat silti useaan otteeseen hidastaneet päätöksiä Ukrainalle annettavasta aseavusta.
Hyökkäyssodan kestäessä Venäjän asenne ydinaseisiin on Adamskyn mukaan kehittynyt huolestuttavalla tavalla.
– Sodan myötä venäläisen hallintoeliitin strateginen ajattelu on muuttunut yhä ydinasekeskeisemmäksi, ja ydinaseet ovat normalisoituneet myös yleisessä tietoisuudessa, hän sanoo.
– Primäärilähteistä saadut todisteet osoittavat, että viimeisten puolentoista vuoden aikana Venäjän asevoimat ovat merkittävästi painottaneet pelotestrategian konseptointia ja että alkaneet strategisessa suunnittelussaan laskea entistä enemmän maan ydinasearsenaaliin varaan, hän toteaa.
– Samaan aikaan venäläiset näyttävät suhtautuvan aiempaa myönteisemmin ajatukseen ydinaseiden käytöstä. Ydinaseisiin liittyneen tabun rapautumisen laajuus ja syyt ovat epäselviä. Ne saattavat olla luonnollista heijastusta sodanaikaisesta radikalisoitumisesta ja yleisestä eksistentiaalis-messiaanisesta suhtautumisesta sotaan. Vaihtoehtoisesti Kreml on saattanut sallia ydinaseiden normalisoitumisen tehostaakseen omaa sapelinkalisteluaan ja palauttaakseen Moskovan harjoittaman kiristyksen uskottavuutta ollessaan yhä turhautuneempi lännen taipumukseen sivuuttaa sen ydinaseuhittelu.
Olipa syy mikä tahansa, tilanne saattaa Adamskyn mukaan johtaa vaaralliseen noidankehään, jossa Venäjän sodanjohdolla on yhä suurempi kiusaus turvautua ydinaseisiin, ja kansalaiset voivat jopa kannustaa asevoimia entistä uhkarohkeampiin toimiin Venäjän kansallisen kunnian nimissä.