Maailman suurimpiin rahtiyhtiöihin lukeutuva kiinalainen Cosco-yhtiö rakentaa parhaillaan valtavaa uutta satamaa Perun pääkaupunki Liman eteläpuolella sijaitsevaan Chancayn rannikkokaupunkiin.
Yli kolmen miljardin euron megahankkeen rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 2022. Paikallinen asukas kuvailee kaksi kertaa päivässä toistuvia räjähdyksiä ”kidutukseksi”.
– Se on kuin maanjäristys. Se vahingoittaa psykologista ja fyysistä terveyttä, asukas sanoo Telegraph-lehdelle.
Kiinan presidentti Xi Jinpingin on määrä saapua paikalle henkilökohtaisesti juhlistamaan syväsataman käyttöönottoa marraskuussa.
Osa paikallisista asuinrakennuksista on romahtanut sataman huoltotunnelin aiheutettua maaperän vajoamista. Asiantuntijoiden mukaan hankkeella voi olla myös merkittäviä geopoliittisia vaikutuksia. Chancay toimii jatkossa mahdollisesti Kiinan laivaston tukikohtana ja tukee sen operaatioita Tyynenmeren alueella.
US Army War College -korkeakoulun professori Evan Ellisin mukaan syväsatamaa voitaisiin käyttää sotatilanteessa operaatioihin Yhdysvaltain länsirannikkoa vastaan.
Chancayn hanke on virallisesti tarkoitettu vain siviilikäyttöön ja tulee osaksi massiivista Vyö ja tie -infrastruktuurihanketta. Kiinan tavoitteena on luoda uusia väyliä sen teollisuuden kaipaamien luonnonvarojen kuljettamiseen Argentiinasta, Kolumbiasta ja muualta Etelä-Amerikasta.
Merikuljetukset nopeutuvat useilla viikoilla, kun rahtilaivojen ei ole enää pakko kiertää Panaman kanavan kautta. Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että Kiinan lainsäädäntö edellyttää syväsatamalta teknistä valmiutta toimia myös laivaston tukikohtana.
– Tämä on selvä esimerkki siitä, kuinka kaupallista satamaa voidaan käyttää Kiinan laivaston alusten huoltamiseen läntisellä pallonpuoliskolla sodassa Yhdysvaltoja vastaan. Sitä voidaan käyttää myös salassa sotilaallisiin tarkoitusperiin, Evan Ellis varoittaa.