Olkiluodon kolme ydinvoimalaitosyksikköäEurajoella. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Varoitus sähköpulasta: Talvella edessä jopa säännöstelyä

Asiantuntijan mukaan paniikkiin ei kannata mennä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moni sähkönkäyttäjä huokaisi helpotuksesta pari viikkoa sitten. Sähkön kilowatti-hinta oli ennätyksellisen halpa, kun Olkiluoto 3-ydinvoimala puski sähköä myös valtakunnalliseen verkkoon. Pysyvästi sen piti alkaa tuottaa sähköä valtakunnalliseen verkkoon tämän vuoden syyskuussa.

Olkiluoto 3:n ja samalla kotimaisen sähköntuotannon ylle syntyi tummia pilviä, kun ilmoitettiin, että koekäyttö seisahtuu heinäkuun loppuun asti korjaustöiden takia. Nyt säännöllisen sähköntuotannon odotetaan alkavan vasta joulukuussa.

– On tosi huolestuttavaa, että Olkiluoto 3 kaupallinen käyttö siirtyy talvikauteen. Siihen liittyy aina epävarmuuksia ja nyt on pakko valmistautua siihen skenaarioon, ettei Olkiluoto ole käytössä ensi talvikaudella, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen Verkkouutisille.

Viime vuonna talvikauden sähkönkulutuksen piikki oli juuri joulukuun alussa. Suomessa on alettu varautumaan siihen, että sähkönkäyttöä joudutaan säännöstelemään. Varautuminen ei ole uusi tilanne vaan näin on toimittu aiemminkin.

– Tämä ei ole mikään uusi asia. Varautuminen on meidän hommaamme ja teemme sen joka vuosi. Tällä kertaa joudumme suhtautumaan, että tilanne tulee eteen todennäköisemmin kuin aikaisemmin, sanoo Ruusunen.

Valmistautuminen tarkoittaa pahimmillaan sitä, että suomalaisten sähkönkäyttöä jouduttaisiin säännöstelemään. Ruususen mukaan tämä voisi tarkoittaa tiettyjä iltapäivän ja aamun tunteja, jolloin sähkönkulutus on suurimmillaan. Säännöstelyn toteuttaisivat sähkön jakeluverkkoyhtiöt, jotka tuntevat alueensa tilanteen parhaiten.

Tuulivoima on tuonut uuden elementin suomalaisen sähköntuotantoon. Jos Olkiluoto 3 ei tuota sähköä verkkoon vielä talvikautena, niin tuulinen kylmä päivä olisi parempi vaihtoehto kuin tuuleton kylmä päivä. Tuulisina päivinä sähköä riittäisi eikä sen käyttöä jouduttaisi säännöstelemään.

Säännöstely on kuitenkin työkalupakissa äärimmäinen keino. Ensisijaisena keino olisi työ- ja elinkeinoministeriöstä tulevat ohjeet ja suositukset.

– Paniikkiin ei kannata mennä. Ensimmäisenä keinona työ- ja elinkeinoministeri ohjeistaa, milloin sähkönkäyttöä pitää vähentää. Yleensä se lähtee siitä, että turha sähkönkäyttö kulutushuipun kannalta lähtisi pois, Ruusunen sanoo.

– Luotan suomalaisiin, että vapaaehtoismenetelmillä voidaan tehdä aika paljon. Se vaatii, että ohjeet ovat selkeät. Suomen huoltovarmuuden vahvin lenkki on Suomen kansalaiset.

Verkkouutiset kertoi aiemmin, kuinka Suomen energiaomavaraisuus on varsin hyvä ja se voi kääntyä sähköntuojasta viejäksi tulevien vuosien aikana.

Jukka Ruusunen on samaa mieltä, vaikka tulevan talven yllä onkin synkkiä pilviä.

– Uskon, että jos Olkiluoto 3 on ensi vuonna käytössä, niin Olkiluoto 3 ja tuulivoima yhdessä lisäävät niin paljon kotimaista sähkön tuotantoa, että Suomi tuottaa historiallisesti sähköä yhtä paljon kuin Suomi kuluttaa.

Ruususen mukaan tuulivoimaa olisi järkevä rakentaa Suomeen lisää ja muuallekin kuin Seinäjoelle. Tämä mahdollistaa sen, että tuulesta saadaan sähköä silloinkin, kun Seinäjoella ei tuule ja samalla se parantaisi Suomen huoltovarmuutta, kun kaikki munat eivät olisi samassa korissa. Tällä hetkellä Puolustusvoimat ovat jarrutelleet tuulivoiman rakentamista Itä-Suomeen, koska sen on nähty häiritsevän tutkien toimintaa.

– Sille pitäisi löytää ratkaisu. Olisi ehdottoman hyvä, että löytyisi ratkaisu, joka olisi hyvä sekä puolustusvoimille että sähköntuotannolle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)