Koronapandemian alkuvaiheet ovat edelleen osin hämärän peitossa, vaikka aihetta on yritetty selvittää vuosia. Kiinan asettamat rajoitukset ovat osaltaan vaikeuttaneet työtä.
Monet tutkijat ovat pitäneet esillä teoriaa, jonka mukaan virus olisi voinut päästä vahingossa pakoon Wuhanissa sijaitsevasta virustutkimuslaitoksesta. Vallitsevan käsityksen mukaan mahdollisesti lepakoista peräisin oleva patogeeni olisi tarttunut ihmiseen kaupungin eläintorilta ja lähtenyt leviämään laajemmin.
Epäilyt ovat vaikeuttaneet virustutkimusta myös Yhdysvalloissa, kertoo New York Times -lehti. Kokeiden on sanottu helpottavan seuraavaan pandemiaan varautumista. Arvostelijoiden mukaan riskit ovat hyötyjä suurempia.
Kesällä yli sadan miljoonan euron kansainvälinen hanke peruttiin kahden senaattorin painostuksesta. Tutkijoiden oli tarkoitus kerätä näytteitä eläinperäisistä viruksista useilta eri mantereilta.
Kymmenet nimettömänä pysyvät tutkijat kertovat rahoitusvaikeuksista ”arkaluonteisiin kokeisiin”. Osassa tutkimuksista virusta on muutettu geneettisesti sen mahdollisen leviämisen tai oireiden vakavuuden arvioimiseksi.
– Seuraava influenssapandemia kypsyy jo luonnossa, mutta meillä ei ole juurikaan keinoja pysäyttää sitä. Emmekä pysty tunnistamaan, mitkä ovat kaikkein vaarallisimpia viruksia, Pennsylvania State -yliopiston virustutkija Troy Sutton sanoo.