Aseiden salakuljetuksen pelätään lisääntyvän. LEHTIKUVA / HANDOUT / POLIISI

Varoitus sodan jälkeisestä ajasta: Tämä uhka on tunnistettava

Riskinä ovat aseiden salakuljetus ja sotatoimialueelta tulevat kovia kokeneet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan sodan jälkeinen tilanne tulee vaikuttamaan Euroopan sisäiseen turvallisuuteen, toteaa Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne.

– Tämä on jäänyt tässä vaiheessa ehkä vähän lapsenkenkiin, mutta siitä on hyvä olla tietoinen. Euroopan sisäinen turvallisuus pitää laittaa kuntoon. Hybridivaikuttaminen ja terrorismin uhka esimerkiksi Suomen osalta eivät ole poistuneet mihinkään, Rinne sanoi Akavan järjestämässä turvallisuuden tekijöiden henkilöstön näkökulmaa avaavassa tilaisuudessa keskiviikkona.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hän toimii myös Euroopan poliisiliittojen kattojärjestö EuroCOPin (European Confederation of Police) puheenjohtajana.

Rinne muistuttaa Jugoslavian hajoamissotien jälkeisestä ajasta, jolloin aseiden salakuljetus ja kauppa lähtivät laajenemaan.

– Viimeisimmät suurimmat terrori-iskut Euroopassa on tehty aseilla, jotka ovat entisen Jugoslavian alueelta peräisin.

– Salakuljetuksen ja asekaupan lisäksi riskinä on se, että sotatoimialueella toimineet ihmiset eivät löydä paikkaansa uudessa yhteiskunnassa.

Rinne muistelee, kuinka aikoinaan Ruotsissa tehtiin paljon arvokuljetus-, jakelukeskus- ja pankkiryöstöjä. Näihin osallistui muun muassa entisen Jugoslavian sotatoimialueelta tulleita muuttajia, joista osa kärsi traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTSD).

– Vaikka puhumme kunnioittavasti Eurooppaa turvaavista ukrainalaisista sotilaista, niin meidän pitää tunnistaa tällaisen uhkan mahdollisuus, Rinne toteaa.

Hän korostaa, ettei halua mustamaalata millään tavalla Ukrainan asevoimia, joka taistelee hyökkäyssotaa käyvää Venäjää vastaan. Rinteen mielestä on silti syytä tarkastella tilannetta realistisesti.

Suomeenkin on tullut pakolaisina naisia ja lapsia, jotka ovat integroituneet yhteiskuntaan. Lapset opiskelevat, naiset ovat töissä ja he alkavat ymmärtää kieltä ja kulttuuria.

– Jos sitten perheet yhdistyvät Suomessa, niin kuin varmasti tapahtuu, niin tänne tulee sotatoimialueelta henkilöiltä, joille kieli ja kulttuuri ovat vieraita, Rinne arvioi.

– Haasteet Ukrainassa eivät liity pelkästään jälleenrakentamiseen ja siihen liittyvään korruptioon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS