Ukrainassa taistellut taiwanilaissotilas arvioi, että Taiwan ei ole riittävän valmistautunut mahdolliseen Kiinan hyökkäykseen. Asiasta kertoo Politico.
32-vuotias Chen Xi taisteli Ukrainan kansainvälisessä legioonassa Venäjää vastaan. Kokemustensa perusteella Xi uskoo, että Taiwanin asevoimilla ei ole riittävästi koulutusta tai aseita sodasta selviämiseen.
– Vuosia kestänyt rauha on luonut valheellisen turvallisuuden tunteen, Xi varoittaa.
– Tarvitsemme herätyksen tai jonkinlaisen välikohtauksen valmistamaan meitä, vähän kuten Ukraina Donbasissa vuonna 2014.
Uhka on Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen mukaan todellinen. Kiinan presidentin Xi Jinpingin uskotaan antaneen Kansan vapautusarmeijalle käskyn valmistautumaan Taiwanin miehittämiseen vuoteen 2027 mennessä.
Viime vuosina Kiina on haastanut Taiwania yhä uhkarohkeammin, järjestäen sotaharjoituksia saaren lähellä sekä loukaten maan aluerajoja ja -vesiä niin lentokoneilla kuin laivoilla.
Taiwanin hallitus on myöntänyt, että asevoimilla on puutteita niin koulutuksen, miesvoiman kuin aseiden suhteen. Huolen jakaa myös oppositiopuolue Kuomintangin kansainvälisten asioiden johtaja Alexander Huang.
– Tammikuusta 2022 lähtien […] olemme menettäneet 12 000 vapaaehtoissotilasta. Kaikki asevoimien haarat, armeija, laivasto, ovat puutteellisessa valmiustilassa. Miesvoimaongelmaa ei korjata helposti, Huang sanoo.
Paperilla Taiwanilla on reservissä 2,5 miljoonaa sotilasta. Varusteita arvioidaan kuitenkin olevan vain noin 100 000:lle.
Edellinen presidentti Tsai Ing-Wen kaksinkertaisti Taiwanin puolustusbudjetin 2,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Istuva presidentti Lai Ching-ten tavoitteena on kasvattaa luku kuuteen prosenttiin eli noin 20 miljardiin dollariin.
Suuresta panostuksesta huolimatta luku olisi silti vain kymmenesosa Kiinan sotabudjetista.
Asevoimien vahvistamista hankaloittavat myös ristiriitaiset tavoitteet.
Griffith Asia Institute -ajatuspajan Peter Laytonin mukaan asevoimat haluaisi panostaa rajattuun määrään kalliita ja monimutkaisia aseita, kun taas hallitus haluaisi keskittyä asymmetriseen sodankäyntiin.
– Tuloksena on pullonkaula sotilasteollisuuden innovaatioissa, joka myös estää hallituksen tavoitteen hyödyntää puolustusteknologiainvestointeja Taiwanin puolustusteollisuuden kehittämisessä, Layton sanoo.
Xi uskoo, että sotatilanteessa Kiina eristäisi Taiwanin ulkomaailmasta meri- ja ilmavoimillaan.
– Ainoa strategia olisi selvitä siihen asti, että amerikkalaiset saapuvat, Xi sanoo.