Moskovan Kreml. PIXABAY

Varoitus tulevasta: Moskovan suurhyökkäys ei ole romahtanut

Tutkijan mukaan Vladimir Putin valmistautuu pitkään sotaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän asevoimien johtajat eivät ole täysin epäpäteviä, ja he kykenevät oppimaan Ukrainan suurhyökkäyksessä tehdyistä virheistä, toteaa RAND-ajatuspajan vanhempi tutkija Dara Massicot.

– Asevoimat voi suorittaa tietyntyyppisiä monimutkaisia operaatioita – kuten Ukrainan kriittisen infrastruktuurin lamauttavat massaiskut – joita he välttelivät hyökkäyksen ensimmäisessä vaiheessa, kun Moskova toivoi valtaavansa lähes koko Ukrainan, hän kirjoittaa Foreign Affairs -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Venäjän asevoimat on oppinut virheistään ja tehnyt suuria sopeutuksia, kuten rajannut (alkuvaiheen) tavoitteitaan ja mobilisoinut uusia sotilaita. Asevoimat on tehnyt myös taktisia sopeutuksia, kuten käyttänyt elektronisen sodankäynnin työkaluja, jotka häiritsevät Ukrainan armeijan viestintää vaikuttamatta omaan viestintäänsä.

Massicotin mukaan Venäjän joukot voivat myös ylläpitää korkeampaa taisteluintensiteettiä kuin useimmat muut asevoimat. Hän muistuttaa, että viime joulukuussa venäläiset ampuivat 20 000 tykistölaukausta päivässä tai enemmän. Vuodenvaihteen jälkeen ammuttujen laukausten määrän kerrotaan pudonneen 5 000:een päivässä.

– Ja he ovat toimineet johdonmukaisemmin ja vakaammin sen jälkeen, kun he siirtyivät puolustuskannalle vuoden 2022 lopulla, mikä vaikeuttaa Ukrainan joukkojen etenemistä.

Venäjä ei ole kyennyt murtamaan Ukrainan taistelutahtoa tai estämään lännen materiaali- ja tiedustelutukea. Massicotin mukaan Venäjä ei todennäköisesti saavuta alkuperäistä tavoitettaan muuttaa Ukraina nukkevaltioksi.

– Mutta Venäjä voi jatkaa strategiansa mukauttamista ja puolustuksen lujittamista miehittämillään alueillaan Etelä- ja Itä-Ukrainassa ja napata lopulta jonkinlaisen pienemmän voiton.

Pitkä sota

Dara Massicotin mukaan Ukrainan tukijoilla ja Kiovalla on ollut syytä juhlaan, kun Ukrainan asevoivat onnistuivat vapauttamaan alueitaan viime syksyn vastahyökkäyksissä.

Hän kuitenkin korostaa, että on liian aikaista todeta Venäjän suurhyökkäyksen romahtaneen ja että Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo varmasti pitää kiinni asemistaan ja valmistautuu pitkään koitokseen.

– Kreml pyrkii kuitenkin tekemään enemmän kuin vain pitämään hallussaan valtaamansa alueet. Putin on tehnyt selväksi, että hän haluaa kaikki neljä Venäjän itseensä laittomasti liittämää maakuntaa – Donetskin, Hersonin, Luhanskin ja Zaporižžjan. Viime joulukuussa pitämässään televisioidussa kokouksessa hän ilmoitti olevansa valmis ”pitkän prosessiin” tätä varten.

– Putinin rajoitetut tavoitteet ja äkillinen suorapuheisuus prosessin pituudesta osoittavat, että Kreml pystyy sopeutumaan heikentyneeseen asemaansa ja valmistamaan väestönsä pitkää sotaa varten.

Muutokset alkavat näkyä

Dara Massicot listaa lisää esimerkkejä Venäjän asevoimien nousevasta oppimiskäyrästä.

– Venäjän ilma- ja avaruusvoimat (VKS) oppii virheistään, ja sen sijaan että se jatkaisi lentokoneiden tuhlaamista lentämällä perinteisempiä ja vähemmän tehokkaita tehtäviä, se yrittää kuluttaa Ukrainan ilmapuolustusta käyttämällä Neuvostoliiton aikaisia ohjuksia ja Iranista ostettuja Shaheed-lennokkeja.

Hänen mukaansa Venäjän asevoimat näyttää myös hioneen taitojaan jokien ylittämisessä tulen alla. Se on yksi vaativimmista taisteluliikkeistä.

– Tällaiset operaatiot vaativat suunniteltuja vetäytymistoimenpiteitä, kurinalaisuutta ja joukkojen suojaamissuunnitelmia.

Viime syyskuussa Kreml julisti osittaisen liikekannallepanon korvaamaan henkilöstöpulaa ja pakkovärväsi noin 300 000 sotilasta asepalvelukseen. Prosessi oli kaoottinen, ja uudet sotilaat eivät ole saaneet hyvää koulutusta.

– Mutta nyt nämä uudet joukot ovat Itä-Ukrainassa, missä he ovat vahvistaneet puolustusasemia ja auttaneet ehtyneitä yksiköitä tärkeissä perustehtävissä, Massicot sanoo.

Hän katsoo, että Venäjän joukot ovat osoittautuneet pätevämmiksi puolustuksessa kuin hyökkäyksessä. Viikkoja kestäneiden tuhoisten HIMARS-hyökkäysten jälkeen kesällä 2022 Venäjä myös siirsi komentopaikkansa ja monet huoltovarikkonsa kantoalueen ulkopuolelle.

Massicotin mukaan Moskova on myös vähitellen valmistelemassa Venäjän taloutta ja teollisuutta kestämään sotaa, mikä auttaa valtiota valmistautumaan pitkään konfliktiin.

– Nämä muutokset alkavat näkyä. Pakotteet saattavat rasittaa Venäjän puolustusteollisuutta, muta tehtaat ovat ehjät ja ne ovat toiminnassa kellon ympäri kysynnän tahdissa.

Hän kertoo Venäjän asevoimien myös korjanneen komentorakennettaan ja muuttaneen useita taktiikoitaan.

– Sotilasjohtajat ilmoittivat ottavansa uudestaan käyttöön suurempia divisioonia, jotka syrjäytettiin vuoden 2008 uudistuksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS