Ultraprosessoidut ruoat saattavat lisätä diabetesriskiä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Varoitus ultraprosessoitujen ruokien vaaroista – ”Niitä on kaikkialla”

Erityisen haitallisia ovat sokeroidut juomat ja suolaiset välipalat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ultraprosessoitujen ruokien syöminen saattaa lisätä riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, selviää uudesta tutkimuksesta. Asiasta uutisoi CNN.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 300 000 ihmistä kahdeksasta Euroopan maasta. Osallistujien ruokailutottumuksia seurattiin lähes 11 vuoden ajan.

Kun ultraprosessoitujen ruokien osuus osallistujien ruokavaliossa kasvoi kymmenellä prosentilla, riski sairastua kakkostyypin diabetekseen kasvoi 17 prosentilla. Ultraprosessoitujen ruokien vähentäminen vastaavasti laski riskiä sairastua diabetekseen.

Ultraprosessoituihin ruokiin lukeutuvat muun muassa virvoitusjuomat, aamiaismurot, suolaiset välipalat kuten sipsit, valmisruoat sekä erilaiset kasvipohjaiset korvikkeet.

Oxfordin yliopiston ravitsemustieteen professori Nerys Astbury huomauttaa, että tutkimus tehtiin pelkästään osallistujia seuraamalla. Vaikka yhteys diabeteksen ja ultraprosessoitujen ruokien välillä havaittiin, ei ole täysin selvää, että diabetes johtui juuri ultraprosessoiduista ruoista.

Suomessa kakkostyypin diabetes on yleistynyt viime vuosina rajusti etenkin nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Keväällä UKK-instituutti tiedotti, että kakkostyypin diabeteksen esiintyvyys suomalaisilla alle 25-vuotiailla on kasvanut 285 prosenttia vuosien 1990 ja 2019 välillä.

Tutkija Samuel Dicken huomauttaa, että ultraprosessoitujen ruokien määrä on kasvanut nopeasti.

– Ultraprosessoituja ruokia on kaikkialla. Niitä on helposti saatavilla, ne ovat halpoja, helppoja ja niitä markkinoidaan voimakkaasti, Dicken listaa.

Tutkimuksesta ei selvinnyt suoraan, miksi ultraprosessoidut ruoat aiheuttavat diabetesta. Syy voi löytyä niiden sisältämästä suuresta kalorimäärästä

– Tiedämme myös, että kehon rasvaprosentin kasvu lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä, Dicken selittää.

Lontoon Metropolitan-yliopiston ravitsemustieteen tohtori Hilda Mulrooney muistuttaa lopuksi, että kaikki prosessoitu ruoka ei ole pahasta. Erityisen vahingollisia ovat sokeroidut juomat, eläinperäiset prosessoidut tuotteet kuten leikkeleet sekä suolaiset välipalat kuten sipsit.

Sen sijaan jotkut prosessointitavat, jotka esimerkiksi parantavat ruoan säilymistä, eivät ole haitallisia.

– Omenan poimiminen puusta on prosessoinnin muoto. […] Ongelmana on prosessoinnin määrä.

Mulrooneyn mukaan ruokaa ostaessa kannattaakin katsoa ainesosalistaa: Jos lista on pitkä, eivätkä loppupään ainesosat muistuta varsinaista tuotetta, tuote on todennäköisesti ultraprosessoitu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)