Donald Trumpin aloittaessa toisen presidenttikautensa Yhdysvaltojen turvallisuuspolitiikka on nimekkään amerikkalaistutkijan Andrew Michtan mielestä dramaattisessa käännekohdassa.
– Uutiset eivät ole hyviä. Vain yhden sukupolven kuluessa Yhdysvaltain poliittinen eliitti on haaskannut käsittämättömän paljon valtaa taivaan tuuliin. Neuvostoimperiumin romahtamisen jälkeen USA:n poliittinen yhteisö lähes hylkäsi perinteisen pragmatismimme ja lakkasi kunnioittamasta geopoliittisia rajoitteita, jotka siihen asti säädelleet amerikkalaista strategista ajattelua, Atlantic Council -ajatushautomon geostrategista tutkimusohjelmaa johtava Michta kirjoittaa 1945-verkkojulkaisussa.
– Lyhyesti sanottuna asetimme ideologian geopoliittisten realiteettien edelle, hän sivaltaa.
Neuvostoliiton romahdettua Yhdysvaltain poliittinen eliitti alkoi hänen mukaansa kuvitella elävänsä maailmassa, jossa jaloille periaatteille perustuvat säännöt pakottavat valtiot integroitumaan globaaleihin kauppaverkostoihin ja valitsemaan uudistusten ja keskinäisriippuvuuden tien.
– Samaan aikaan Kiina ja Venäjä, tärkeimmät kilpailijamme, rakensivat ja laajensivat Iranin ja Pohjois-Korean avustamina kovan voimansa perustaa, investoivat puolustusteollisuuteensa ja laajensivat ja nykyaikaistivat asevoimiaan, hän toteaa.
– Sivuutimme lähes tyystin toistuvat varoitukset siitä, että geopolitiikka on edelleen kansainvälisen turvallisuuden perustekijä. Kun jouduimme kohtaamaan räikeitä rikkomuksia juuri niitä normeja ja sääntöjä kohtaan, joita ilmoitimme pitävämme tärkeinä, kuten Venäjän hyökkäykset Georgiaan ja Ukrainaan, asetimme etusijalle eskalaation hallinnan, hän muistuttaa.
Taustalla oli hänen mukaansa konfliktin laajentumisen pelko ja virheellinen kuvitelma, että vastustajat olisivat rationaalisia toimijoita, jotka pyrkivät länsimaiden tavoin toimimaan yhdessä sovittujen kansainvälisen järjestelmän pelisääntöjen mukaan.
– Yli kolmen vuosikymmenen ajan uskottelimme itsellemme, että tässä uljaassa uudessa globalisoituneessa maailmassa kansallinen turvallisuus ei enää olekaan valtion ydintehtävä, koska ”monimutkainen keskinäisriippuvuus” ja markkinat muka lieventäisivät vastakkainasettelua taloudellisen vakauden nimissä, Michta sanoo.
– Kun Trumpin toinen hallinto ottaa ohjat käsiinsä, kysymys kuuluu, pystymmekö oppimaan uudelleen geopolitiikan ja rationaalisen laskennan perusteet, joiden avulla voitimme kaksi maailmansotaa ja kylmän sodan. Tulevaisuuteen katsoessamme meidän on tunnustettava menneisyys – ei surkutellaksemme tapahtunutta, vaan teräksisen päättäväisesti, jotta emme enää koskaan toistaisi samoja virheitä, hän kiteyttää.
Ennen nykyistä tehtäväänsä Andrew Michta on toiminut muun muassa George C. Marshall European Center -instituutin kansainvälisten suhteiden laitoksen dekaanina sekä professorina Yhdysvaltain laivastoakatemiassa.