– Minusta tuntuu siltä, että suomalaisten poliittiset ristiriidat eivät perustu arvolähtökohtiin vaan erilaisiin käsityksiin siitä, miten talous toimii ja mitkä ovat eri toimenpiteiden seuraukset, kommentoi Vartiainen Heureka-foorumin aamukahveilla.
Vartiainen toivoo, että käsitykset talouden toimintalogiikasta lähentyisivät päivän aikana.
– Ei pidä odottaa kuitenkaan liikoja. Eihän asioita muuteta yhdessä päivässä, mutta toivoisin, että tässä tapahtuisi lähentymistä.
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies toivoo, ettei Heureka-foorumin anti jää vain analyyseihin, vaan syntyisi myös käsityksiä, minkälaisia päätöksiä tulisi tehdä ja missä järjestyksessä.
– Suomalaisilla on maine siinä, että vaikeissa tilanteissa venytään. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että kaikki ovat tähän valmiita.
Entä EK:n oma venymisvalmius työmarkkinaneuvottelujen käynnistymiseksi ja keskitetyn ratkaisun syntymiseksi?
– Uskon, että valmiutta on. Budjettiriihen jälkeen näyttäisi olevan ajankohta, jolloin neuvottelut voisivat käynnistyä, Häkämies katsoo.
Neuvottelut käytäisiin näin loppuviikosta.
Mitä tulee rakenneuudistuksiin, Helsingin Sanomien tuoreen tutkimuksen mukaan vasemmistoliiton kannattajissa kriisivalmius näyttäisi kaikkein heikoimmalta.
Arhinmäki ei peräänny
Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei halunnut kommentoida kuitenkaan asiaa, koska sanoi, ettei ollut perehtynyt tutkimukseen.
Opintotukeen hän ei ole toistaiseksi valmis kuitenkaan koskemaan:
– Se malli, jonka teimme kehysriihessä, oli hyvä.
Vaikka pääministeri Jyrki Katainen (kok.) korosti jo eilen Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, ettei budjettiriihessä ole tarkoitus tehdä uusia menoleikkauksia, moni kansalainen mieltäät rakenneuudistukset käytännössä leikkauksiksi.
Heureka-foorumin ulkopuolella ”Sataako taas rapaa kansan niskaan” -lappua heilutellut vantaalainen Juha Kovanen uskoi, että rakennemuutokset kirpaisevat vain köyhiä ja keskiluokkaa.
– Rikkaat jätetään rauhaan, hän epäili.
Lue myös: