Venäläisvankeja Sumyn alueella. AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Varusmies sai ampua kaksi harjoituslaukausta, sitten Kurskiin

Ukrainalaisten vangiksi jäänyt kertoi olleensa neljä kuukautta rajalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yksi Kurskissa vangiksi jäänyt venäläissotilas on varusmies Jaroslav Tipusjak, joka jäi kiinni Ukrainan hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä 6. elokuuta 2024, joka oli myös hänen 19-vuotispäivänsä. Ukrainalainen bloggari Dmitry Karpenko teki hänestä haastattelun.

Tipusjak on kotoisin Ermakovon kylästä, Länsi-Siperian Tumenin alueelta. Hänet kutsuttiin armeijaan 1. joulukuuta 2023. Hän kertoo suorittaneensa alokaskoulutuksen ja käyneensä yhden kerran ampumaradalla:

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Ammuin kerran kaksi laukausta. Jotkut muut olivat onnekkaampia: heille annettiin kolme, joillekin neljä [patruunaa]. En ampunut sen jälkeen.

Alokasvaiheen jälkeen hänet komennettiin moottoroituun kiväärirykmenttiin Venäjän länsirajalla Brjanskissa sijaitsevaan Klintsyn kaupunkiin. Siellä sopimussotilaat selittivät varusmiehille, miten kaikki toimii. Kahden Klintsyssä vietetyn kuukauden jälkeen maaliskuussa 2024 hänet komennettiin Kurskin alueelle.

– Kukaan ei tiennyt, että joku aikoi hyökätä. Kello neljä aamulla asemiimme hyökättiin. Kaikki heräsivät ja meitä käskettiin pukemaan luotiliivit. Kaksi… evakuoitiin. Siellä oli upseereja, mutta en nähnyt heitä ennen iltaa. Meitä oli yhteensä 21, kertoo Tipusjak.

Hänen mukaansa koko päivä meni suojassa, kun ”kaikkea lensi ja ammuttiin”. Illalla luutnantti antoi käskyn liittyä taisteluun.

– Meidät jaettiin ryhmiin. Istuimme ja odotimme. Kaikki saivat kolme lipasta. Ymmärsin, että meidän tuli vartioida. Jakaannuimme ryhmiksi, seisoimme ja vartioimme, Tipusjak selittää.

Parin tunnin jälkeen hän huomasi kaiken hiljentyneen.

– Kuului räjähdyksiä, mutta kaukaa. Ei ollut käskyjä, eikä kukaan puhunut. Ajattelin jonkin olevan vialla ja kysyväni toveriltani, josko hän tietäisi jotain. Lähdin, eikä poteroissa ollut ketään. Kävelin asemiemme läpi ja tarkastin joka poteron, mutta missään ei näkynyt ketään. En edelleenkään tiedä, missä kaikki ovat, sanoo Tipusjak.

Hän kertoo tulleensa poteroon, jossa kaikki puhelimet pidettiin laatikossa. Hän yritti tavoittaa asetovereitaan, mutta kukaan ei vastannut puheluihin eikä viesteihin. Hänen mukaansa kukaan heidän asemissaan ei käyttänyt radiota.

Pian hän näki kahden sotilaan lähestyvän, joita luuli ensin omiksi. He käskivät tulemaan esiin kädet ylhäällä. Hän uskoi heidän tappavan hänet, mutta vangiksi ottamisen jälkeen hän saikin ruokaa ja vettä ja sai soittaa äidilleen. Nyt hän odottaa vankien vaihtoa.

On huomautettava, että Geneven sopimus sotavankien kohtelusta vuodelta 1949 velvoittaa suojelemaan sotavankeja heidän oman tahtonsa vastaiselta ”julkiselta uteliaisuudelta”. Videolta ei selviä, puhuuko Tipusjak painostuksen alaisena.

Mediatietojen mukaan Kurskin alueella on kadonnut kymmeniä varusmiehiä. Verstkan mukaan https://verstka.media/situacia-v-kurskoy-oblasti-30-srochnikov-plen-novosti-svo noin 30 saattaa olla jäänyt vangiksi.

Venäjän yleisesikunta on aiemmin luvannut, että varusmiehiä ei lähetetä ”erikoisoperaation vyöhykkeelle” tai ”uusille alueille”, jota termiä Venäjä käyttää miehitetyistä Ukrainan alueista. Varusmiehet suorittavat usein palvelustaan kuitenkin Ukrainan vastaisilla rajoilla, vaikka heidän taisteluvalmiutensa on äärimmäisen heikko.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS