Vasemmistoliitto vaatii Talvivaaran alasajoa ja työllisyystoimia

Vasemmistoliitto jätti perjantaina vastalauseen lisäbudjettia koskevaan valtiovarainvaliokunnan mietintöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolue vaatii, että hallitus tuo eduskuntaan välittömästi työllisyyttä tukevan lisätalousarvion, johon sisältyy riittävien työllisyysmäärärahojen lisäksi pidemmällä aikajänteellä talouskasvua ja velkakestävyyttä vahvistava asunto- ja perusrakenneinvestointiohjelma.

– Hallitus ei reagoi lisätalousarvioesityksellään lainkaan vaikeaan työllisyys- ja taloustilanteeseen. Tämä on vastuutonta ja johtaa ongelmien pahenemiseen, valiokunnan jäsenet Li Andersson ja Kari Uotila moittivat tiedotteessaan.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Työttömyysongelmaan on puututtava välittömästi sen sijaan, että tyydytään odottelemaan mahdollisen yhteiskuntasopimuksen ja muiden sinällään tärkeiden rakenneuudistusten vaikutuksia, he sanovat.

Vasemmistoliitto korostaa, että talouskasvun perusta luodaan koulutuksen ja investointien avulla.

– Leikkausten sijaan nyt pitää päinvastoin panostaa koulutukseen ja tutkimukseen sekä asunto- ja perusrakenneinvestointeihin sinne, missä asuntoja erityisesti tarvitaan. Investoinnit maksavat itsensä takaisin talouskasvun kautta muutamassa vuodessa. Julkisen talouden tulot ja palveluiden rahoitus vahvistuvat, ja pitkän aikavälin velkaantuminen voidaan taittaa, Uotila sanoo.

Hallitus on Anderssonin ja Uotilan mielestä tekemässä kohtalokasta virhettä. Heidän mukaansa pakkomielteinen velkaantumisen hillitseminen leikkaamalla ja ostovoimaa supistamalla ei johda talouskasvuun.

Talvivaara ajettava alas

Vastalauseessaan vasemmistoliitto vaatii myös, että hallitus valmistelee Talvivaaran kaivoksen hallittua alasajoa koskevan suunnitelman, josta käyvät ilmi työllisyydenhoitoon ja ympäristönsuojeluun liittyvät kysymykset.

Puolueen mukaan valtiovarainvaliokunnan asiantuntijakuulemisissa on käynyt ilmi Talvivaaran kaivoksen toiminnan ongelmat. Kaivoksen kannattavuuden esteenä on bioliuotustekniikan toimivuus, jätevesien hallinta ja nikkelin alhainen hinta. Myöskään pitkään jatkuneita ympäristöongelmia ei ole saatu ratkaistua. Yksityisiä sijoittajia ei ole löytynyt.

– Jos edes pitkällä aikavälillä olisi nähtävissä, että Talvivaarasta kuoriutuu kannattava ja ympäristön kannalta kestävä yritys, ei valtion kannattaisi edes etsiä yksityisiä omistajia, vaan sietää väliaikaisesti tappiollistakin toimintaa. Ikävä kyllä tällaista vaihtoehtoa ei ole näköpiirissä. On selvää, että toiminnan rahoittamisen jatkaminen johtaa vain tappioiden kasautumiseen ja ympäristöongelmien pahentumiseen, sanoo Uotila.

Lisärahoitusta tarvitaan jo tänä vuonna, ja kaikkiaan lisärahoitustarve tulee olemaan satoja miljoonia.

Kaivoksen hallittu alasajo maksaa arviolta noin 300 miljoonaa euroa ja kestää vuosien ajan. Työvoiman tarve säilyy samana muutamia vuosia.

– Kainuussa tarvitaan kipeästi työpaikkoja. Ne on kuitenkin löydyttävä muualta, kuin Talvivaaran kaivokselta. Talvivaaran monet ongelmat ovat luoneet varjon koko kotimaisen kaivannaisteollisuuden ylle. Tässä tilanteessa oikea ratkaisu on aloittaa kaivoksen hallittu alasajo. Se on järkevintä työpaikkojen ja ympäristön kannalta, sanoo Andersson.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS