Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtajan Sami Pakarisen mukaan Suomen julkisen talouden velkaantuminen on “räjähtävällä uralla”.
– Meillä velkaantuminen on räjähtävällä uralla ja tyystin eri leirissä kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä kehitys on käännettävä pikimmiten parempaan, Sami Pakarinen toteaa Twitterissä.
Suomen julkisen talouden suhteellinen velkaantuminen on kehittynyt lähes 15 vuoden ajan selvästi muita Pohjoismaita heikommaksi, eikä tilanne ole tuoreimpien ennusteiden mukaan korjaantumassa nopeasti.
Pakarinen kommentoi Suomen julkista velkaantumista Helsingin Sanomien haastattelussa.
– Olimme muiden Pohjoismaiden kanssa samassa tilanteessa ennen finanssikriisiä. Sitten tuli finanssikriisi ja meille lisäksi Nokian ja paperiteollisuuden rakennemuutos. Sen perään tulivat eurokriisi ja Venäjän kriisi, Pakarinen sanoo HS:lle.
Talouden kriisit ovat aiheuttaneet valtiolle väliaikaisia menotarpeita, mutta samaan aikaan poliittiset päättäjät ovat tehneet päätöksiä pysyvistä menolisäyksistä.
Helsingin Sanomien selvityksen mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on lisännyt valtion menoja runsaat 25 miljardia euroa, josta yli 10 miljardia euroa on käytetty muuhun kuin koronakriisin hoitoon tai Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamiin menoihin.
Pakarisen mukaan myös Ruotsi ja Tanska ovat reagoineet kriiseihin elvyttämällä, mutta ne ovat toipuneet kriiseistään nopeammin kuin Suomi. Tässä auttavat maiden parempi huoltosuhde ja työllisyystilanne. Suomen velkanäkymä onkin asiantuntijan mukaan huolestuttava.
– Meillä ei ole edes näköpiirissä, että velkasuhde lähtisi taittumaan vaan se on koko ajan kasvavalla räjähtävällä uralla, Pakarinen sanoo.
Kommentoin @hsfi Suomen julkista velkaantumista. Meillä velkaantuminen on räjähtävällä uralla ja tyystin eri leirissä kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä kehitys on käännettävä pikimmiten parempaan. https://t.co/eitTC5R4Oa
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) January 10, 2023
LUE MYÖS:
Pysäyttävät luvut: Näin Suomi jäi jälkeen muista Pohjoismaista