Fennovoiman päätös purkaa laitostoimittajasopimus venäläisen Rosatomin kanssa oli ainoa ja oikea ratkaisu. Yhteistyötä venäläisten kanssa ei olisi pitänyt ikinä aloittaa.
Ydinvoimalahankkeen kaatuminen on innostanut vihreitä muistelemaan menneitä. Varsinkin puolueen entinen puheenjohtaja ja nykyinen europarlamentaarikko Ville Niinistö on pitänyt huolen siitä, että jokainen vähääkään politiikkaa seuraava tietää sen, että vihreät vastusti alusta lähtien nyt kuopattua voimalaa.
– Tiesimme miten Rosatom on osa (Vladimir) Putinin ja Venäjän johdon geopoliittista vallankäyttöä. Kyse oli Putinin voimalasta, Rosatom on käytännössä Venäjän ydinvoima- ja ydinaseministeriö. Tiesimme mitä ongelmia sen hankkeissa on aiemmin ollut. Tiesimme Putinin tavan käyttää energiaa politiikan välineenä ja siihen liittyvät sanktioriskit, Niinistö kirjoittaa blogissaan.
On täysin totta, että vihreät vastusti Fennovoiman voimalaa. He myös puhuivat aiheellisesti venäläiseen laitostoimittajaan liittyvistä riskeistä ja turvallisuudesta. Sitä Ville Niinistö ei kuitenkaan mainitse, että puolue vastusti tuolloin kaikkea ydinvoiman lisärakentamista. Kyse ei ollut pelkästään venäläisestä laitostoimittajasta.
Vihreitä poliitikkoja on arvosteltu siitä, että he yrittävät häivyttää puolueen aiemman ja kiivaan ydinvoimakielteisyyden turvallisuusargumenttien taakse. Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman on syyttänyt vihreitä jopa ”moraaliposeerauksesta”.
Nykyään ydinvoiman nähdään olevan osa ratkaisua ilmastonmuutoksen hillinnässä ja fossiilisen energian korvaamisessa, ja myös vihreiden suhtautuminen on muuttunut aiempaa neutraalimmaksi. Puolueen kannattajia aihe kuitenkin yhä varmasti jakaa.
Ympäristöpuolue voikin joutua hankalaan paikkaan, jos periaatelupa uudesta voimalasta tulee jälleen hallituksen pöydälle vihreiden vahtivuorolla.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ehtikin jo patistaa hallitusta mahdollistamaan ydinvoiman lisärakentamista.
– Fennovoiman päätös on oikea. Seuraava oikea päätös olisi tarjota vahvalle suomalaiselle tai länsimaiselle toimijalle mahdollisuus hakea periaatelupa uuden ydinvoimalan rakentamiseksi. Voimala voisi nousta Hanhikiven perustusten päälle mutta myös muualle, esimerkiksi Loviisaan. Varmaa on, että tarvitsemme lisää puhdasta sähköä, Mykkänen sanoi tiedotteessaan.
Periaateluvan myöntäminen tuskin ehtii enää nykyisen hallituksen päätettäväksi, mutta viimeistään hallitusneuvotteluissa vihreiltä vaaditaan selkeää linjausta asiaan.
Vihreiden on siis aika tarkistaa kantansa ydinvoiman lisärakentamiseen. Puolueella on kaksi vaihtoehtoa: siirtyä ydinvoiman kannattajien leiriin tai kehitellä uudet argumentit, joilla tätä vähäpäästöistä tapaa tuottaa sähköä vastustetaan. Venäjä ei enää kelpaa selitykseksi.