Venäjän asevoimien väitetään koonneen noin 50 000 sotilasta tulevaa hyökkäystä varten Kurskin alueelle. Lukemaan on laskettu mukaan Venäjälle lähetetyt pohjoiskorealaiset sotilaat.
Kreml pyrkii työntämään ukrainalaiset pois elokuun alussa yllätysiskussa vallatulta alueelta. Ukrainan tavoitteena oli tuolloin saada Venäjä siirtämään Kurskiin reservejä, minkä toivottiin helpottavan painetta maan itäosissa Donetskin alueella.
Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä aluetta puolustamaan koottiin hätäisesti yksiköitä eri puolilta Venäjää. Ukraina mahdollisesti toivoi käyttävänsä vallattua aluetta osana rauhanneuvotteluita.
New York Timesin haastattelemien amerikkalaisten ja ukrainalaisten hallintolähteiden mukaan uuden hyökkäyksen uskotaan alkavan jo lähipäivinä. Yhdysvaltain tuoreen tiedusteluarvion valossa näyttää siltä, ettei Venäjä ole siirtänyt Kurskiin joukkoja Ukrainan itäosista. Painetta pystytään näin ollen pitämään yllä monilla eri alueilla.
Ukrainalaisjoukot ovat joutuneet vetäytymään syksyn aikana paikoitellen Kurskissa, mutta heillä on edelleen hallussa Sudzhan kaupunki ympäristöineen. Ukrainan asemia on pyritty heikentämään tykistö- ja ohjusiskuilla.
Pohjois-Korean lähettämiä sotilaita on tähän mennessä koulutettu Kurskin länsiosassa. Heidän odotetaan osallistuvan tulevaan hyökkäykseen. Pohjois-Korea on ilmeisesti jakanut joukkonsa kahteen osastoon, joista toista käytetään rynnäköissä ja toista tukitehtävissä.
Yhdysvaltain tiedustelu- ja puolustushallinnon arviot Ukrainan yleistilanteesta ovat muuttuneet vähitellen pessimistisempään suuntaan. Venäjä on päässyt etenemään osaltaan siksi, ettei Ukraina ole pystynyt mobilisoimaan tarpeeksi uusia sotilaita tappioiden korvaamiseksi ja uupuneiden yksiköiden siirtämiseksi takalinjaan.
Elokuussa tehty hyökkäys Kurskiin venytti Ukrainan voimavaroja ja mahdollisesti heikensi maan itäosien puolustusta. Ukrainan aseman arvioidaan olevan kuitenkin melko vahva Kurskissa, joten hyökkäyksiä pystytään luultavasti pidättelemään ainakin tietyn aikaa.