Presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt amerikkalaistutkija Thomas Kentin mukaan koko valtakautensa ajan esittämään Venäjän yleviä periaatteita vaalivana kansainvälisen yhteisön jäsenenä. Hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on kuitenkin hänen mukaansa muuttanut Venäjän asennoitumisen koko ympäröivään maailmaan.
– Sanoillaan ja teoillaan Venäjä näyttää olevan nyt omaksumassa kansainvälisen hylkiön roolin. Tällä asenteella on huomattavia seurauksia sekä maalle että Putinille henkilökohtaisesti, amerikkalaisessa Columbian yliopistossa opettava Kent kirjoittaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.
Joissain maissa Kreml saa hänen mukaansa edelleen läpi propagandaansa, jonka mukaan Venäjä on viaton, mutta läntiset militaristit ja ukrainalaiset natsit ovat pakottaneet sen sotaan.
– Venäjä näyttää kuitenkin piittaavan yhä vähemmän siitä, uskooko kukaan, mitä se sanoo. Päätavoitteena näyttää nyt olevan pakottaa maailma hyväksymään Venäjä sen itse sanelemilla ehdoilla, hän toteaa.
”Yhteistyö peruuttamattomasti ohi”
Kent muistuttaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin antaneen kesäkuussa BBC:lle haastattelun, jossa tämä totesi: ”Venäjä on mikä on, emmekä häpeä näyttää, keitä olemme”.
Politiikan tutkija Sergei Mikejev selitti puolestaan taannoin venäläisellä tv-kanavalla, että kansainvälisen yhteisön jäsenyys tuhoaa Venäjän identiteetin.
– Mitä tulee jatkuviin keskusteluihin siitä, mitä me voimme tarjota maailmalle, maailma voi painua helvettiin, Mikejev oli laukonut.
Venäjän ulkoministeriön suunnitteluyksikön päällikkö Aleksei Drobinin on Kentin mukaan vastikään julkaissut laajan artikkelin, jossa kolme vuosikymmentä jatkuneen ”enimmäkseen rakentavan” yhteistyön lännen kanssa julistetaan olevan peruuttamattomasti ohi. Samaan aikaan Venäjä flirttailee yhä näkyvämmin muun muassa Iranin, Myanmarin, Syyrian ja Pohjois-Korean kanssa.
– Mielikuva aggressiivisesta ja lainsuojattomasta valtiosta voi tuottaa taktista hyötyä Venäjälle. Se saattaa rohkaista radikaaleja ryhmiä länsimaiden sisällä. Venäjä voi toivoa voivansa pelotella sitä vastustavia valtioita perääntymään tai ainakin pysymään puolueettomina suhteessa sen toimiin suhteen, Kent sanoo.
– Venäjä on kuitenkin maalaamassa itseään nurkkaan, jossa sen tulevaisuus riippuu lähes täysin siitä, millaista tukea se voi saada Kiinalta ja epäröiviltä eteläisiltä mailta, hän toteaa.