Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov kertoi tiistaina venäläiselle TASS-uutistoimistolle, että Venäjän ydinasedoktriinin päivittäminen on edennyt pitkälle. Muutosten valmistumisen ja julkistamisen ajankohtaa ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.
Rjabkov perusteli muutosten tarvetta muun muassa sillä, mitä Moskova on oppinut ”läntisten vastustajiemme eskalaation tiestä liittyen erikoissotilasoperaatioon [Moskovan nimitys hyökkäyssodalle Ukrainassa]”.
Myös ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että ydinasedoktriinia ”selvennetään parhaillaan”.
Venäjä on pyrkinyt ruokkimaan propagandallaan länsimaissa käsitystä siitä, että Ukrainan auttaminen voi johtaa ydinasekonfliktiksi kääntyvään suursotaan.
Doktriinissa käytännössä ilmaistaan, millä perusteella Venäjä ydinaseita käyttäisi. Kyse on samalla olennaisesta osasta Moskovan strategista viestintää.
Kommersantin mukaan apulaisulkoministeri Rjabkov sanoi Venäjän Rossija 1 -kanavan haastattelussa Ukrainan sodan osoittaneen, miten riittämättömiä liian yleisluontoiset ilmaisut ydinasedoktriinissa ovat. Rjabkovin mukaan Nato-maat ovat sivuuttaneet Venäjän ydinasekyvyt Ukrainan kohdalla. Hänen mielestään Moskovan on ilmaistava selkeämmin, mitä tapahtuu, jos länsi jatkaa nykyisellä linjalla.
Kommentit seurailivat Venäjän sotapropagandan tuttua linjaa ja totuttuja verhottuja ydinaseuhkauksia.
Venäjän ykyinen ydinasedoktriini määriteltiin vuonna 2020. Sen mukaan Venäjä voi käyttää ydinaseita tilanteessa, jossa siihen tai sen liittolaisiin kohdistuu hyökkäys ydinaseita tai muita joukkotuhoaseita käyttäen sekä myös tilanteessa, jossa tavanomaisin asein Venäjään kohdistettu hyökkäys saattaa itse valtion olemassaolon uhatuksi. Jälkimmäisen kohdan on joskus tulkittu tarkoittavan diktaattori Vladimir Putinin hallinnon olemassaolon vaarantamista.
Yhdysvaltain tieteentekijöiden järjestö FAS:n ydinaseprojektin johtaja ja tunnettu strategisten aseiden asiantuntija Hans Kristensen arvioi Venäjän päivittävän doktriiniaan sen takia, että Kremlissä katsotaan, ettei länsi ota uhkailua tarpeeksi vakavasti.
Kreml on kuitenkin Kristensenin mukaan hankalassa raossa. Mikäli doktriinia päivitetään sisältämään nykyistä enemmän mahdollisen ydinaseiden käytön skenaarioita ja käytön kynnystä alennetaan, olisi Venäjä hänen mielestään taas samoissa ongelmissa.
– Miksi ydinaseisiin eskaloiminen Ukrainan takia auttaisi Venäjää, jos se johtaisi sotaan Naton kanssa? Ja jos ei, nähtäisiinkö tämä taas yhtenä bluffina, Hans Kristensen kirjoittaa X:ssä.
1/n Russia’s current update to its nuclear doctrine seems motivated by dissatisfaction that the West does not take the Kremlin’s nuclear threats seriously enough in the context of its war in Ukraine. https://t.co/ZON1MPemLe pic.twitter.com/DVB8qrabMI
— Hans Kristensen (@nukestrat) September 4, 2024