Suunnitelman pitäisi valmistua tammikuuhun 2026 mennessä ja järjestelmän testausten saman vuoden loppuun mennessä.
Venäjän viranomaiset suunnittelevat luovansa ennaltaehkäisevän torjuntajärjestelmän drooneja vastaan. Maan kauppa- ja teollisuusministeriö on julkistanut ”Antidron”-tarjouskilpailun sellaisen kehittämiseksi. Ministeriön budjetista voidaan aiheesta kirjoittaneen Vedomostin mukaan osoittaa ennakkovaroitus- ja torjuntajärjestelmän kehittämistä varten 897,3 miljoonaa ruplaa.
Droonien torjunnan tarjouskilpailun teknisen spesifikaation mukaan järjestelmän pitää varmistaa väestön turvallisuus sekä suojata tärkeät laitokset ja lennot. Sen pitäisi ampua alas droonit kohdistetulla häirinnällä tai tuhota ne suoraan. Yhden järjestelmän pitää sisältää kaksi suunnattavaa häirintäasemaa ja kaksi lämpöohjautuvien torjuntadroonien laukaisualustaa.
Järjestelmän pitää havaita ja torjua enintään 50 kilon painoisia ja enintään 200 km/h lentäviä drooneja. Asiakirjojen mukaan suunnitelman pitäisi valmistua tammikuuhun 2026 mennessä ja järjestelmän testausten saman vuoden loppuun mennessä.
Vedomostin haastatteleman Rusdnoport-yhtiön toimitusjohtaja Nikolai Rjashinin mukaan järjestelmän pitää pystyä pudottamaan hyökkäävä drooni tiettyyn, määriteltyyn ruutuun, jotta se ei aiheuta vahinkoa suojattavalle kohteelle, henkilöstölle tai kohteen lähellä oleville ihmisille.
Tulevaisuuden laboratorio -yhtiön myyntijohtaja Pavel Kamnevin mukaan analoginen Forpost-niminen havainto- ja lamautusjärjestelmä on jo olemassa. Hänen mukaansa ministeriön haluaman järjestelmän kehityskustannukset ovat enintään 200–300 miljoonaa ruplaa.
Kuluvan vuoden alusta Ukrainan asevoimat on keskittänyt drooni-iskuja Venäjän polttoaine- ja energiakompleksin laitoksia vastaan. Viiden kuukauden aikana Venäjän jalostamoihin ja öljyvarastoihin on hyökätty yli 30 kertaa. Iskuja ovat ottaneet vastaan kaikki Venäjän maantieteellisen Euroopan alueella sijaitsevat laitokset.
Venäjän hallitus on myöntänyt, ettei se pysty täysin suojelemaan polttoaine- ja energiayhtiöitä Ukrainan droonien iskuilta. Varapääministeri Aleksander Novakin mukaan viranomaiset ja yritykset ovat kuitenkin parantaneet monia suojelumekanismeja ja -teknologioita drooneja vastaan.
Viimeisen vuoden aikana Venäjän suurimmat energiayhtiöt ovat käyttäneet vähintään miljardi ruplaa droonientorjuntavälineisiin. Droonintorjunta-aseet, kiinteät droonien elektroniset havainnointi- ja lamautusjärjestelmät tai pysäytysverkot eivät ole kuitenkaan auttaneet turvaamaan jalostamoja.