Mallinnettu Shahed 136. Idmental Wiki Commons CC BY 4.0

Venäjä pyrkii tehostamaan Shahed-taktiikkaansa

Hyökkäysdrooneille pyritään luomaan käytäviä suunniteltuihin maaleihinsa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän pitkän matkan Shahed 136 -hyökkäysdrooneja pidettiin vielä jonkin aikaa harhautuksina todellisille hyökkäyksille, jotka Venäjä toteutti ballistisilla ja risteilyohjuksilla. Nyt hyökkäysdroonien taktiikassa on havaittu muutos, jolla se pyrkii parantamaan niiden oman hyökkäysten tehoa. Siihen sisältyy pari uutta keksintöä.

Uuden taktiikan päätekijänä on useissa aalloissa hyökkäyksen ohessa lähetettyjen valemaalien merkittävä määrä. Ensimmäisessä aallossa lähetetään polystyreenistä valmistettuja Gerber- ja muita halpoja drooneja, jotka on varustettu Luneburgin linsseillä, ylimääräisillä ulkopuolisilla tutkaheijastimilla. Ne ovat tuttuja muun muassa F-35-hävittäjistä, joissa niitä käytetään rauhan aikana lisäämään koneen näkyvyyttä tutkissa joitakin harvinaisia harjoitus- ja koeolosuhteita lukuun ottamatta.

Nämä valemaalit lentävät matalalla ja alkavat kaarrella määrätyllä alueella. Matalan lentokorkeuden takia tutka-asemien on vaikea https://t.me/soniah_hub/7077 seurata niitä, koska ne väliin ilmestyvät tutkakuvaan ja välillä katoavat siitä. Sen vuoksi alueelle hälytetään liikkuvia ilmatorjuntaryhmiä.

Toisessa aallossa valemaaleja on yhtä paljon kuin hyökkäysdrooneja, mutta kolmas aalto koostuu jo lähes pelkästään hyökkäysdrooneista. Näillä toimenpiteillä pyritään hämmentämään ilmapuolustusta niin paljon kuin mahdollista, venyttämään sen kapasiteettia ja luomaan ilmatorjuntaan käytäviä, joita pitkin hyökkäysdroonit pääsevät suunniteltuihin maaleihinsa.

Todellisten Shahed 136 -droonien ja valemaalien jakauma saattaa vaihdella hyökkäyksissä. Shahed 136:n lentomatka on 2 000 kilometriä, ja se voi pysytellä ilmassa yli kahdeksan ja puoli tuntia. Joillakin videoilla niiden havaitaan lentävän minimikorkeuksilla.

Ukrainan ilmatorjunnasta vastaavalle ilmavoimille Venäjän uusi taktiikka ei ole tullut yllätyksenä. Esimerkiksi 22. lokakuuta vastaisena yönä Venäjän droonihyökkäys koostui 60 Shahed- ja muun tyyppisestä droonista. Niistä 42 ammuttiin alas, 10 katosi, kolme palasi Venäjälle, yksi lensi Valko-Venäjälle ja yksi oli yhä ilmassa klo 9 aamulla. Vain kolme 60 droonista aiheutti vahinkoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)