”Venäjä vääristelee historiaa räikeästi”

Jopa taistelu natseja vastaan näyttää nyt kelpaavan todisteeksi natsimielisyydestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä ilmoitti äskettäin, että se valmistautuu juhlistamaan Tallinnan, Riian ja Vilnan 75 vuotta sitten tapahtunutta vapauttamista natsi-Saksan miehityksestä. 

Kremlin tarjoilema tulkinta, jonka mukaan puna-armeija olisi vuonna 1944 ”vapauttanut” nämä pääkaupungit, on herättänyt voimakasta suuttumusta Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

– Baltian maissa natsivallan päättyminen tasoitti tietä uudelle miehitykselle, joka kesti kymmenen kertaa pitempään [kuin natsimiehitys 1941-44] ja aiheutti monin tavoin suurempaa vahinkoa. Muilla mailla on samankaltaisia kokemuksia, Center for European Policy Analysis -ajatushautomon johtaja Edward Lucas toteaa virolaisen Postimees-lehden julkaisemassa kolumnissa.

Kyse on Lucasin mukaan Kremlin propagandastrategiasta, jonka pyrkimyksenä on luoda mielikuvaa Venäjän toimien oikeutuksesta.

– Nyky-Venäjä kiiruhtaa kirjoittamaan historiaa uusiksi aikana, jolloin sodan muistot ovat hiipumassa. Toisen maailmansodan historiasta ja sen seurauksista ei piitata, hän sanoo.

Lucas muistuttaa Kremlin julkaisevan vuosittain raporttia, jossa esitetään väitteitä jopa noin 60 eri maassa tapahtuvasta “natsismin ylistämisestä”. Raportissa ”natsismin ylistämiseksi” kelpaa hänen mukaansa esimerkiksi Puolassa vietettävä Varsovan kansannousun muistopäivä, vaikka verisesti kukistettu kansannousu tapahtui nimenomaan natsimiehittäjiä vastaan.

Natsit vihollisia – äärioikeisto kumppani

Lucas pitää mielenkiintoisena sitä, että samaan aikaan, kun Venäjä haluaa profiloitua vastavoimana natsismille, presidentti Vladimir Putinin hallinto flirttailee aktiivisesti eurooppalaisten äärioikeistoliikkeiden kanssa.

Italian Lega Nordin ja Itävallan vapauspuolueen tuoreet rahoitusskandaalit ovat hänen mukaansa tuoreimpia esimerkkejä Kremlin ja eurooppalaisen äärioikeiston tiiviistä yhteyksistä. Jos tiedot Putin-paidassa Moskovan Punaisella torilla poseeranneen sisäministeri Matteo Salvinin puolueelle kanavoitavaksi aiotusta kymmenien miljoonien eurojen tuesta osoittautuvat oikeiksi, kyse on poikkeuksellisen häikäilemättömästä sekaantumisesta EU-maan sisäisiin asioihin.

Kun Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välinen Molotov-Ribbentrop-sopimus täyttää 80 vuotta 23. elokuuta, ilotulituksia Moskovassa ei Lucasin mukaan ole odotettavissa.

– Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton väliseksi hyökkäämättömyyssopimukseksi virallisesti kutsuttuun sopimukseen sisältyi myös salaisia pöytäkirjoja, joissa viattomat ja rauhalliset Itä-Euroopan valtiot jaettiin kahden totalitaarisen hallinnon kesken. Yksi sen verisistä seurauksista oli se, että siinä iso osa itäisen Euroopan juutalaisista annettiin natsiteurastajien käsiin, Lucas toteaa.

Samassa sopimuksessa Suomi määriteltiin osaksi Neuvostoliiton etupiiriä, mikä antoi Josif Stalinille käytännössä vapaat kädet sotatoimien aloittamiselle Suomea vastaan 30. marraskuuta 1939.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)