Yhtenä Vladimir Putinin valtakauden alkuvuosien suurimmista saavutuksista on usein pidetty Venäjän alueellisten klaanien hajottamista, vaikka maan liittovaltiomalli samalla heikkeni. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin klaanit ovat venäläisjournalisti Andrei Pertsevin mukaan jälleen nousussa – tällä kertaa Putinin äärikonservatiivisen politiikan seurauksena ja siksi, että henkilövaihdoksia Kremlin avainpaikoilla ei juuri ole tapahtunut.
– Joillakin alueilla klaaneja on muodostumassa sellaisten useita kausia toimineiden Kremlin nimittämien kuvernöörien ympärille, jotka ovat yhdistäneet voimansa paikallisen eliitin kanssa. Toisilla alueilla kuvernöörejä on kierrätetty, mutta saman eliitin sisällä, Putinin hallintoa kritisoivassa verkkolehti Meduzassa työskentelevä Pertsev sanoo ajatushautomo Carnegien julkaisemassa analyysissa.
Putin on pyrkinyt hänen mukaansa vaihtamaan kuvernöörejä riittävän usein, jotta nämä eivät ehtisi kiinnittyä liian vahvasti omaan alueeseensa. Oli Kremlin edun mukaista, että kuvernöörit eivät ehtineet liittoutua paikallisten liikemiesten ja poliitikkojen kanssa, vaan joutuivat kääntymään Moskovan tarvitessaan tukea. Malli on myös estänyt paikallista eliittiä nousemasta valtaan ja tavoittelemasta autonomiaa.
– Nyt näemme tämän prosessin kääntyvän päinvastaiseksi. Teknokraatit, jotka ottivat vastaan alueellisia virkoja siinä toivossa, että ne toimisivat ponnahduslautana valtakunnalliselle tasolle, ovat joutuneet pettymään katkerasti. Huippuvirkoja ei ole tarjolla kenellekään, ja Putin on lopettanut ylimmän tason uudelleenjärjestelyt miltei täysin, Pertsev toteaa.
Poliittisten levottomuuksien aikaan
Putinin aloitettua keväällä järjestettyjen näennäisvaalien jälkeen viidennen kautensa Venäjän johdossa hänen odotettiin tekevän merkittäviä muutoksia maan hallituksen kokoonpanossa. Niin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan ainoastaan neljä kuvernööriä sai lopulta ministerisalkun.
– Kun kuvernöörien toiveet huippuviroista Moskovassa valuivat tyhjiin, Kremlin on sopeuduttava siihen, että Venäjän alueille on syntynyt uusi feodaaliherrojen ryhmä. Jättäessään kuvernöörit paikoilleen Kreml ottaa riskin lisääntyvästä hajaantumisesta. Moskovan nimittämät kuvernöörit eivät enää tarvitse Kremlin suojelua ryöstelevää paikalliseliittiä vastaan, koska he ovat itse kasvaneet osaksi tätä eliittiä, Pertsev painottaa.
– Federaatiotasolla näitä kuvernöörejä voivat suojella heidän vaikutusvaltaiset klaaninsa. Jos Venäjällä on edessään poliittisten levottomuuksien kausi, näiden alueellisten johtajien sana painaa entistä enemmän, hän arvioi.
Putinin jälkeinen Venäjä saattaakin hänen mukaansa päätyä hyvin lähelle samankaltaista sekasorron tilaa, jonka Putin valtaan noustessaan edeltäjältään Boris Jeltsiniltä aikoinaan peri.